Cray verkoopt X1-supercomputer vóór lancering

Cray heeft een verkoopcontract gesloten met het Spaanse nationale instituut voor meteorologie (INM) voor de nieuwe X1-supercomputer. Die machine wordt later dit jaar officieel gelanceerd.

De Amerikaanse supercomputerfabrikant heeft eerder al vijf van zijn zelfontworpen X1-systemen geleverd aan niet onthulde klanten voor evaluatietests. Veel supercomputers zijn in gebruik bij overheidsinstanties, zoals Defensie en geheime diensten.
 
Cray zegt dat deze vijf geheime gebruikers hun tests nu hebben afgerond. Het bedrijf heeft al X1-bestellingen staan ter waarde van 19 miljoen en 9 miljoen dollar van respectievelijk Amerikaanse Defensie-agentschappen en het Amerikaanse leger.
 
Het Spaanse contract heeft een waarde van ruim 8 miljoen euro en heeft een looptijd van enkele jaren. Het toepassingsgebied voor de X1-super is weersvoorspelling en klimaatmodellering. De machine vertegenwoordigt een verveelvoudiging van INM's rekenkracht met een factor 225.
 
Het meteorologie-instituut krijgt de nieuwe super echter pas midden volgend jaar geleverd. Als tussenoplossing krijgt het INM een Cray SV1-systeem, de voorloper van de langverwachte X1. De komst van die machine is van groot belang voor Cray, dat enkele jaren terug bijna aan de grond zat, én voor de Amerikaanse regering.
 
Die ziet krachtige supercomputers namelijk als cruciaal onderdeel van zijn beveiligingsbeleid - onder andere in verband met kernwapen-simulaties - en wil niet afhankelijk zijn van buitenlandse super-leveranciers. De SX-systemen die Cray levert zijn ontworpen door het Japanse NEC met wie Cray een wederverkoopovereenkomst heeft. De ontwikkeling van de X1 is dan ook deels gefinancierd door de Amerikaanse overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.