Laser getest als anti-artillerie geschut

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft met succes een laser-kanon getest dat artilleriegranaten neerhaalt. Het wapen is gezamenlijk ontwikkeld door Defensie en TRW.

De test is vorige week uitgevoerd op het White Sands-proefterrein in Nieuw-Mexico. Daar heeft de zogeheten Mobile Tactical High Energy Laser (Mthel) zichzelf gericht op een afgeschoten artilleriegranaat en die na het berekenen van diens traject neergehaald. Dit was de eerste keer dat dit is gelukt.
 
Het vernietigen van materiaal middels een hoge energie laser is al enige tijd mogelijk. Probleem tot op heden was echter het mikken op vliegend materieel met een hoge snelheid, zoals raketten en granaten. De geslaagde test toont aan dat doelwitten met supersonische snelheden geen probleem meer zijn.
 
TRW ontwikkeld dit apparaat ook voor het Israëlische ministerie van Defensie. Die heeft vorig jaar al proeven uitgevoerd met Katyusha-raketten, zoals gebruikt door militante guerilla-groeperingen die zijn gestationeerd in buurland Libanon. Die test zijn toen al succesvol uitgevoerd.
 
De testlaser die vorige week is gebruikt om artilleriegranaten neer te halen, zijn nog vastgebed in een stationaire voet. Het uiteindelijke wapen moet, zoals de naam al aangeeft, mobiel zijn middels een vrachtwagen of speciale tank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.