Justitie en Microsoft dienen wijzigingen in

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en Microsoft dienen vandaag de wijzigingen in voor hun schikking in de langlopende antitrustzaak. Rechter Colleen Kollar-Kotelly had dit geëist.

De aanvullingen voor de schikking betreffen onder meer een verbod op het dreigen met een tegenaanval door Microsoft op pc-fabrikanten die niet doen wat de Windows-leverancier dicteert. Hieronder valt het prominent aanbieden van niet-Microsoft producten. Justitie had alleen een verbod op een tegenaanval zelf opgenomen in de schikking.
 
Verder wil de rechter ook aanvullende restricties voor Microsofts macht over de start-procedure van Windows. De softwareproducent heeft het pc-fabrikanten al eens verboden om software te installeren die actief is voordat Windows start. Dit raakt bijvoorbeeld ook bootmanagers voor machines met meerdere besturingssystemen.
Critici stellen dat dergelijke clausules de nagel aan de doodskist van besturingssysteemleverancier Be waren. Dat noodlijdende bedrijf kreeg geen voet aan de grond bij pc-producenten. Dit zou echter ook aan het management van de inmiddels failliete firma kunnen liggen.
 
De negen niet-schikkende staten (Californië, Connecticut, Florida, Iowa, Kansas, Massachuchetts, Minnesota, Utah en West-Virginia, samen met het District Columbia) overwegen nog in hoger beroep te gaan tegen de schikking. De staatsaanklagers waren deze week echter druk bezet door verplichtingen met betrekking tot de gouverneursverkiezingen in de staten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.