IBM had in 1996 bijna SAP overgenomen

IBM had in 1996 bijna de Duitse softwareleverancier SAP overgenomen. Dit blijkt uit een nieuw gepubliceerd boek van IBM-topman Louis Gerstner, die op 1 januari zijn laatste functie overdraagt.

Gerstner was president, ceo en voorzitter van de directieraad. Die twee eerstgenoemde functies heeft hij inmiddels overgedragen aan zijn opvolger, Sam Palmissano. Per 1 januari krijgt die ook Gerstners overgebleven bestuurspositie.
 
In het midden van de jaren negentig verkeerde IBM in de problemen, met name op het gebied van bedrijfsapplicaties. Het bedrijf overwoog dan ook softwareproducenten, waaronder dus SAP, over te nemen om zo oplossingen in te kopen.
 
In 1995 had IBM al groupware-leverancier Lotus Development overgenomen voor 3,52 miljard dollar. Die softwarefabrikant genoot lange tijd een semi-zelfstandige status binnen IBM, maar is in juni vorig jaar geïntegreerd in de algemene softwaretak (http://www.computable.nl/artikels/archief1/d25jb104.htm).
 
Gerstner heeft de geplande overname van de Duitse erp-leverancier (enterprise resource planning, ofwel bedrijfsautomatisering) echter tegengehouden. De topman besloot zijn bedrijf terug te trekken uit de markt voor bedrijfsautomatiseringssoftware.
 
Verder beschrijft Gerstner in zijn boek,Who says elephants can't dance?, hoe IBM zijn voordeel heeft gedaan met de telecom-hype eind jaren negentig door zijn wereldwijde communicatienetwerk te verkopen aan AT&T. IBM ving hiervoor 5 miljard dollar, terwijl Gerstner nu onthult dat 3,5 miljard al gunstig was geweest.
 
Onder de medio jaren negentig overwogen aankopen bevonden zich verder nog MCI, Nortel, Compaq, SGI en Novell. Gerstner zegt nu van deze eventuele overnames dat ze allemaal mislukt zouden zijn. De topman uit met name kritiek op een toenmalig voorstel van investeringsbankiers dat IBM Compaq zou moeten overnemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.