AMD noemt desktop-Hammer Athlon 64

AMD onthult vandaag op de Comdex-beurs in Las Vegas dat zijn langverwachte Hammer-processoren voor desktops en laptops de naam Athlon 64 krijgt. De serveruitvoering heet Opteron.

Het was al enige tijd bekend dat deze processor voor clientsystemen, codenaam Clawhammer, onder de Athlon-naam zou vallen. AMD heeft met die productnaam enig marktterrein veroverd op concurrent Intel, maar heeft daar niet veel aan verdiend. Door de tegenvallende financiële resultaten - versterkt door de economische dip - voert AMD nu een reorganisatie door (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4702rtr.htm).
 
De desktopuitvoering van AMD's hybride chipplatform (x86-64) - het zijn namelijk 32-bit processoren met 64-bit instructiesetextensies - moet in het eerste kwartaal volgend jaar op de markt verschijnen. AMD houdt zelf nog een slag om de arm en houdt rekening met het begin van het tweede kwartaal.
 
Serveruitvoering Opteron, codenaam Sledgehammer, volgt kort daarna. Leverancier AMD demonstreerde die processor gisteren op de Comdex met een speciale 64-bit uitvoering van Windows (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d18jb2xr.htm). Daarbij toonde het ook 64-bit uitvoeringen van Microsofts webserver IIS (Internet Information Services) en thin client-software Terminal Services. Deze draaiden zij aan zij met de reguliere 32-bit uitvoering van Office XP.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.