IBM levert overheid VS snelste supers

Het Lawrence Livermore National Laboratory van de Amerikaanse overheid heeft bij IBM bestellingen geplaatst voor twee supercomputers. Deze beloven de snelste ter wereld te worden.

De supercomputers zijn Asci Purple (Advanced Simulation and Computation) en de eerder dit jaar aangekondigde Blue Gene/L. Eerstgenoemde vervangt Asci White en belooft een piekvermogen van 100 teraflops (100.000 miljard zwevende komma berekeningen per seconde).
 
De huidige snelste super is de Earth Simulator van NEC die een piekvermogen van ruim 40 teraflops heeft en normaal 35,6 teraflops haalt (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d25jb2xr.htm). Deze monstermachine heeft 5104 processoren. Asci Purple doet het met 12.544 exemplaren van IBM's aanstaande Power5-processor. Die zijn gevat in 196 verbonden serverknooppunten met elk 64 processoren.
 
Verder krijgt IBM's nieuwe Asci-machine 50 terabyte geheugen en twee petabyte aan opslagruimte. De eveneens door IBM gebouwde Asci White gebruikt 8000 Power4-processoren en haalt daarmee een prestatiepiek van 12,3 teraflops.
 
De tweede machine die IBM levert aan de Lawrence Livermore-laboratoria is de op Linux draaiende Blue Gene/L. Deze is ontworpen voor simulatie van weersomstandigheden en moet een prestatieniveau van 360 teraflops halen. Het contract heeft een totale waarde van 290 miljoen dollar en omvat ook een relatief ordinair cluster van 976 Intel-servers. De twee supermachines worden in fasen uitgeleverd en zijn tegen 2005 compleet geïnstalleerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.