United Linux maakt debuut op Comdex

Suse en SCO onthulden gisteravond op de Comdex-beurs in Las Vegas de eerste versie van de United Linux-distributie (UL). Turbolinux en Connectiva zijn de andere twee UL-partners.

SCO, voorheen Caldera, kondigt SCO Linux 4 aan op basis van de gezamenlijk ontwikkelde UL-distributie. Suse komt met Suse Enterprise Linux 8. De vier Linux-distributeurs hebben hun respectievelijke Linux-distributies samengevoegd om zo bedrijfsgebruikers en applicatie-ontwikkelaars een standaard te bieden.
 
Hiermee bieden zij ook tegenstand aan de Amerikaanse Linux-leverancier Red Hat, die terrein verovert in de zakelijke markt. Volgens onderzoeksbureau IDC was Red Hat in 2001 goed voor driekwart van de omzet uit Linux-verkoop. Deze cijfers geven alleen een beeld van de commerciële Linux-sector en niet van de algehele markt aangezien het open source-besturingssysteem gratis verkrijgbaar is.
 
De verschillende UL-leveranciers willen zich van elkaar onderscheiden door verschillende applicaties, beheerfunctionaliteit en ondersteuning te bieden. Zo biedt SCO bijvoorbeeld het beheerhulpmiddel Webmin. "En wij hebben als enige van de vier partners wereldwijd kantoren, ondersteuning en partners", zegt directeur Elbert Vlastuin van SCO Benelux.
 
Deze oud-Unix-leverancier, sinds de overname door Caldera ook Linux-distributeur, gebruikt voor het nieuwe besturingssysteem zijn bestaande verkoopkanaal. "Terwijl de andere UL-distributeurs direct aan eindgebruikers leveren", aldus Vlastuin.
 
Hij benadrukt dat SCO doorgaat met de huidige strategie, wat dus ook de eigen Unix-varianten (Openserver en Unixware) voor systemen met Intel-processoren omvat. De lancering van UL houdt dus geen koerswijziging in.
 
De eerste proefversies van UL zijn in september uitgekomen. Het was vorige maand al bekend dat de nieuwe UL-distributie eind deze maand gereed moest zijn (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4302sbg.htm).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.