Activisten klagen IBM en Fujitsu ICL aan

IBM en Fujitsu ICL krijgen een schadeclaim aan hun broek van Zuidafrikaanse activisten. Het tweetal behoort tot het rijtje van twintig Europese en Amerikaanse ondernemingen die het apartheidsregime zouden hebben gesteund, aldus de protestorganisaties Khulumani Victims Support Group en Jubilee 2000 South Africa.

Behalve de twee automatiseerders betreft het Shell en diverse banken, autofabrikanten en olieraffinaderijen. De twee organisaties klagen in de Verenigde Staten in naam van de slachtoffers van het apartheidsregime, het twintigtal bedrijven aan. Naar verwachting komt er een miljardenclaim op tafel te liggen.
 
De klacht tegen IBM en ICL heeft betrekking op het leveren van computers aan het Zuidafrikaanse regime waarop het gehatepass book system kon draaien voor de registratie van zwarte Zuidafrikanen. Volgens de aanklagers wisten de computerbedrijven dat het apartheidsregime hun apparatuur en technologie inzette als middel om de uitvoering te ondersteunen van acties, waarbij mensenrechten werden geschonden. IBM en Fujitsu ICL hebben nog niet gereageerd op de aanklacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.