EC overweegt eigen antitrustzaak Microsoft

De Europese Commissie overweegt een eigen antitrustzaak tegen Microsoft. De EC verdenkt de Amerikaanse softwareleverancier van monopoliemisbruik om de markt voor mobiele telefoons te veroveren.

Microsoft zou namelijk zijn dominante marktpositie op het gebied van pc-besturingssystemen gebruiken als hefboom om voet aan de grond te krijgen in de markt voor gsm-besturingssystemen. Daarnaast zou het informatie over interfaces (api's) onthouden aan concurrenten. De Amerikaanse antitrustzaak, inmiddels geschikt, draaide om soortgelijke beschuldigingen, maar dan met betrekking tot webbrowser-software. De softwareleverancier zelf ontkent dergelijk misbruik van zijn monopoliepositie.
 
Bovendien is het bedrijf vorige week nog één van zijn belangrijkste partners op gsm-terrein kwijtgeraakt. De Britse smartphone-producent Sendo besloot zijn lange samenwerking met Microsoft op te zeggen vlak voor de lancering van zijn eerste handcomputer/gsm die draait op de ingebedde Windows-variant. Sendo koos ervoor op de valreep toch een licentie te nemen op de software van Nokia.
 
De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal meldt nu dat de EC inmiddels klachten heeft ontvangen van producenten van mobiele telefoons en software daarvoor. EC-woordvoerster Amelia Torres zegt echter dat het mededingingscommissariaat in Brussel geen klachten heeft ontvangen. "Ik ben me niet bewust van klachten op dit gebied." Torres gaf geen commentaar op de berichten dat de EC een nieuw eigen antitrustonderzoek naar Microsoft overweegt.
 
De EC heeft namelijk al twee, inmiddels gecombineerde, onderzoeken lopen naar Microsoft. Het ene onderzoek betreft de vermeende hechte koppeling tussen de client- en de serveruitvoeringen van Windows. Dat pc-besturingssysteem beslaat het overgrote deel van de desktopmarkt. Koppeling met de serveruitvoering zou Microsofts concurrenten op servergebied benadelen of zelfs uitsluiten. Het tweede EC-onderzoek betreft Microsofts handelen met betrekking tot multimedia-software: de met Windows meegeleverde Media Player.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.