IDC voorspelt: 2002 is dieptepunt dip

Onderzoeksbureau IDC stelt dat kalenderjaar 2002 wordt afgesloten als het slechtste jaar tot op heden voor de it-industrie. Het komende jaar zou echter een voorzichtig herstel geven.

Dit stelt IDC op basis van onderzoek naar de wereldwijde it-industrie, gevat in het gisteren gepubliceerde rapportWorldwide Information Technology and Communications Spending Forecast. De it-sector maakt dit jaar de grootste daling ooit mee: 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar.
 
De hardste klappen vallen in de opslag- en de computermarkt (pc's, servers en werkstations). Daar dalen de bestedingen dit jaar respectievelijk 10,6 en 9,3 procent dalen. De markt voor netwerkapparatuur beleeft een daling van 7,6 procent, voorspelt IDC.
 
Hoofdonderzoeker John Gantz van IDC zegt dat deze dalingen in scherp contrast staan tot de gemiddelde jaarlijkse groei van 12 procent die de it-industrie de afgelopen twintig jaar heeft meegemaakt. Toch verwacht het onderzoeksbureau dat het ergste bijna achter de rug is: in 2003 zal de it-industrie 5,8 procent groeien, schat IDC.
 
De VS loopt komend jaar nog licht achter op het wereldwijde herstel: daar zal de groei op 4,4 procent uitkomen. De wereldwijde bestedingen aan opslag en software herstellen later dan de algehele markt; pas in 2005. De inkomsten uit pc's trekken komend jaar licht aan, maar beleven in 2004 weer een dip, aldus IDC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.