Comdex 2002 in vergelijking met Comdex 2001

De informaticawereld kent ups en downs. Trends tekenen zich af aan de horizon en zijn een aantal jaren later soms alweer van de aardbol verdwenen. Als 'ict-watcher' is het dan ook moeilijk om de echte trends te herkennen en de juiste conclusies voor de toekomst te trekken.

Comdex 2001 werd gekenmerkt door twee termen: integratie en draadloos. Deze karakteristieken werden, in de donkere periode na 11 september 2001, aangevuld met oproepen voor meer 'beveiliging' op alle niveaus.
 
Wat blijft er van al dat moois nog over in 2002? Een jaar later wordt er over beveiliging nagenoeg niet meer gesproken. Een van de sprekers durft zelfs in het openbaar te vertellen dat de ultieme beveiliging toch niet haalbaar is en dat we steeds achter de feiten blijven aanhollen. De wereld moet aanvaarden dat er voortdurend beveiligingsgaten zullen blijven. Ook op de beurs zijn er dit jaar weinig producten rondom beveiliging te bespeuren.
 
Integratie blijft evenwel 'hot'. De trend die al zichtbaar was in 2001 blijft zich sterk doorzetten. Nagenoeg alles wordt met elkaar gecombineerd: Pda met mp3-speler of gsm, gsm met digitale camera, enzovoorts. De inventiviteit om alles te integreren neemt ongehoorde dimensies aan. Deze integratietrend is ook merkbaar op het vlak van de usb-technologie (Universal Serial Bus). Het aantal producten gebaseerd op usb is echt overweldigend. De technologie is natuurlijk vooral bestemd om allerhande randapparatuur (digitale camera's, scanners, modems, hubs, bridges, etc.) op de pc aan te sluiten. Opvallend blijft evenwel het aantal producten waarbij usb een standaard interface biedt naar tijdelijke opslagmedia (bijvoorbeeld flash memory).
 
Ook draadloze producten overstelpen opnieuw Comdex 2002. Er wordt ook in deze context weinig over beveiliging gepraat. Vragen hieromtrent worden steeds afgewimpeld met een verwijzing naar wep (Wired Equivalent Privacy). Een recente studie van de University of California in Berkeley heeft echter aangetoond dat wep onvoldoende beveiliging biedt voor wlan's. Wie durft eindelijk de uitdaging aannemen om op dit gebied een meer afdoende oplossing aan te bieden? Of zal het weer zo zijn dat de markt iedereen zal aanzetten om Wi-Fi te installeren en daarna oplossingen zal aanbieden om wlan's eindelijk veilig te maken?
 
De grote afwezige op Comdex 2002 is de Linux-gemeenschap. In 2001 werd een belangrijk deel van Comdex gereserveerd voor Linux producten. Dit jaar is hier niets meer van te bespeuren. Ook de internethype lijkt van de aardbol te zijn verdwenen. Wat mogen we volgend jaar verwachten? Als we Bill Gates mogen geloven dat zal de beschikbare technologie meer en meer ten dienst worden gesteld van de gewone consument. Geduldig afwachten is de boodschap.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-21T00:00:00.000Z Carlos De Backer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.