Sun daagt Microsoft met xml-tekstverwerker

Sun Microsystems hoopt met xml-standaardvoorschriften Microsofts dominantie op het gebied van tekstverwerking te doorbreken.

De soft- en hardwareleverancier wil de standaarden laten vastleggen door, tegelijk met bedrijven als Corel en vliegtuigbouwer Boeing, zitting te nemen in commissie van xml-standaardorganisatie Oasis.
 
De technische commissie "Open Office XML Format" moet xml-tregels vaststellen waardoor tekst, grafieken en rekenbladen goed uitwisselbaar worden. Extensible markup language is een slimme variant van internet-taal html, dat van digitale gegevens de inhoudelijke betekenis herkent.
 
Sun wil zo meer marktaandeel winnen voor de eigen suite van kantoorapplicaties, Staroffice. Ook andere concurrenten, zoals Wordperfect-leverancier Corel, hopen dat verbeterde uitwisseling tussen de tekstverwerkers een herverdeling van de markt veroorzaakt.
 
Microsoft vreest deze door xml veroorzaakte concurrentie niet, zo stelde het in augustus. De Word-versie die in de komende zomer uitkomt, biedt volledige ondersteuning voor xml. Xml-Word maakt het concurrerende tekstverwerkers wel makkelijker de Word-teksten te importeren, gaf Erwin Hunter, productmanager voor Office eerder toe tegenover Computable: "Onze kantoorsuite is echter krachtig genoeg om die concurrentie aan te kunnen."
 
Oasis-lid Microsoft is nog niet ingegaan op de uitnodiging van Sun om aan de technische commissie deel te nemen. Het bedrijf denkt er nog over, meldt Computergram.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-22T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.