Microsoft lokt mkb met soepele licenties

Microsoft komt volgend jaar in de Verenigde Staten met een nieuw, soepeler licentieprogramma voor het mkb. In Europa is dit al van kracht. De softwarereus wil zo eventueel overstappen naar Linux voorkomen.

De nieuwe licentievoorwaarden voor het mkb zijn onderdeel van het omstreden Licensing 6-programma dat afgelopen zomer van kracht werd. Het nieuwe deel, genaamd Open Value, gaat begin volgend jaar in de Verenigde Staten van start. In Nederland is het dit jaar al onder de naam 'Multi Year Open' ingevoerd, aldusMicrosoft.
 
Veel bedrijven, met name de kleinere, hebben de boot afgehouden wat betreft Licensing 6. Dit vanwege de dreigende hogere kosten van die abonnementsconstructie. Microsoft gaat bij de kostenberekening voor zijn licentiestructuur namelijk uit van een tweejaarlijkse cyclus voor opwaarderingen. In de praktijk neigt dit meer naar drie tot vier jaar. Onderzoeksbureau Gartner spreekt van kostenstijgingen van minstens 33 procent. Microsoft spreekt dit tegen, maar erkent dat Licensing 6 vooral is gericht op grotere ondernemingen.
 
De softwareleverancier komt het mkb nu enigszins tegemoet met Open Value. Bedrijven kunnen hiermee toch een software-abonnement afsluiten en de betaling daarvoor over drie jaar uitsmeren. Analisten menen dat dit programma er ook op is gericht de mogelijke overstap naar goedkopere, concurrerende software zoals het open source besturingssysteem Linux, en kantoorpakket Staroffice te voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.