Massachusetts: beroep tegen Microsoft-schikking

De Amerikaanse staat Massachusetts gaat in beroep tegen de schikking die kortgeleden bereikt werd tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van justitie. De meeste andere staten haken af.

Op 1 november bekrachtigde rechter Colleen Kollar-Kotelly de schikking die een jaar eerder voorgesteld was door de Amerikaanse justitie. Die schikking hield een aantal maatregelen in die monopolistisch gedrag van Microsoft moesten voorkomen. Zo wordt er onder meer een controlecommissie ingesteld die erop moet toezien dat Microsoft zich aan een aantal afspraken houdt.
 
De Amerikaanse staten die de zaak aangespannen hadden, kregen tot vandaag de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Zeven van de negen staten lieten alvast weten zich bij de schikking neer te leggen. Zij gaan er van uit dat het nu een prioriteit is om te controleren of Microsoft zich inderdaad gedraagt, en willen geen verdere energie steken in een mogelijke bestraffing van het bedrijf. De staat Massachusetts is het daar niet mee eens en gaat wel in beroep. Een andere staat, West-Virginia, bepaalt pas vandaag zijn houding.
 
Massachusetts zegt dat het zich blijft verzetten omdat de schikking met Microsoft vol achterdeurtjes zit. Volgens een woordvoerder van de staat is het blijvend verzet tegen de schikking in het belang van de consument.
 
Overigens komt Microsoft ook in Europa onder vuur. Vorige week werd bekend dat een Europees ambtenaar drie jaar onbetaald verlof kreeg om bij Microsoft te gaan werken. In het verleden hield Detlef Eckert zich onder meer bezig met het antitrust onderzoek van de Europese Commissie tegen Microsoft. Nu gaat Eckert in Parijs werken aan het 'Trustworthy Computing'-initiatief van Microsoft. Volgens de Europese Commissie is er geen vuiltje aan de lucht, omdat Eckert de nodige documenten ondertekende en beloofde niets te verklappen over het onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.