Financiële software voor bestrijding terrorisme

Het Amerikaanse Pentagon wil het computerprogramma van het ontwikkelbedrijf Crystaliz Corporation gaan inzetten voor het signaleren van verdachte activiteiten, bijvoorbeeld van terroristen. De software is oorspronkelijk bedoeld om financiële fraude te ontdekken.

Dit meldt het wetenschappelijke tijdschriftNew Scientist. Volgens Sankar Virdhagriswaran, ceo van Crystaliz, kan het programma ook zien of iemand probeert in te loggen met een gestolen paswoord of wanneer bijvoorbeeld bankinstellingen virtueel aangevallen worden.
 
Het programma kijkt naar opvallende patronen in data; wanneer de patronen afwijken van de normale situatie, slaat het alarm. Tijdens tests vond het vier bedrijven die geknoeid zouden hebben met cijfers. Later begon de Security and Exchange Comission een onderzoek naar drie van die bedrijven.
 
De onderzoekstak van het Pentagon, Darpa, financiert nu gedeeltelijk de verdere ontwikkeling van de software en is vooral geïnteresseerd in de mogelijkheid om activiteiten van terroristen te ontdekken. Door het filteren van patronen zou het programma verdachte informatie uit e-mails en online reserveringen voor vliegtickets kunnen halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-03T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.