Privatisering reddingsplan voor France Télécom

Francis Mer, de Franse minister van Financiën en Economische Zaken, wil maximaal tien miljard euro bijdragen aan een ingrijpend reddingsplan voor het noodlijdende France Télécom.

Voorwaarde is wel dat het telefoniebedrijf wordt geprivatiseerd. Het reddingsplan werd donderdag door bestuursvoorzitter Thierry Breton van France Télécom gepresenteerd.
 
De Franse heeft nu een aandeel van 56,4 procent in het telefoniebedrijf, maar wil daar 'op termijn' van af. Volgens het ministerie is de wettelijke verplichting om een meerderheidsaandeel in het concern te houden een van de redenen van de huidige crisis bij France Télécom.
 
De privatisering zal nog wel een aantal jaren op zich laten wachten, maar minister Mer wil begin volgend jaar al een wetswijziging door het parlement loodsen die een eind maakt aan het verplichte meerderheidsbelang van de staat.
 
De tien miljard euro komt ter beschikking in de vorm van een converteerbare obligatie. Die wordt later omgezet in aandelen. De Europese Commissie gaat onderzoeken of Parijs zich op deze manier niet schuldig maakt aan illegale staatssteun. De staat wordt immers de belangrijkste speler in het ingrijpende reddingsplan dat het noodlijdende France Télécom weer rendabel moet maken. Het concern zit als gevolg van jarenlange peperdure buitenlandse aankopen met een schuld van ruim zeventig miljard euro en dreigt in afbetalingsproblemen te komen. De komende drie jaar moet het vijftig miljard euro aflossen of herfinanciëren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-06T00:00:00.000Z Ruben Acohen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.