IBM onthult ultrakleine transistor

IBM heeft 's werelds kleinste transistor ontwikkeld. De onderzoeksdivisie van de computerreus onthulde vandaag op de International Electron Devices Meeting in San Francisco een werkend prototype.

De transistor heeft een schakelpoort (gate) met een lengte van slechts zes nanometer. Dat is duizend keer kleiner dan de breedte van een menselijke haar en tien keer kleiner dan hedendaagse ultramoderne transistoren.
 
Chips bestaan uit grote aantallen transistoren die middels degates worden in- of uitgeschakeld. De vooruitgang in moderne chips komt grotendeels voort uit groeiende aantallen transistoren.
 
Zo bevat AMD's semi 64-bit Hammer-processor bijna honderd miljoen transistoren, wat een nieuw record is. De Hammer moet, na enkele maanden uitstel, in de eerste helft van 2003 op de markt verschijnen.
 
AMD-president Hector Ruiz noemde het transistor-aantal van honderd miljoen in een recent interview. Hoofdonderzoeker Bill Siegel liet onlangs op een analistenbijeenkomst van de chipproducent weten dat de Hammer ongeveer 2,5 keer zoveel transistoren heeft als de huidige Athlon-processoren. Die AMD-chips tellen 38 miljoen transistoren.
 
Ondertussen werkt concurrent Intel aan de volgende generatie, codenaam Madison, van zijn 64-bit Itanium-processoren. De Madison-chips bestaan uit elk 410 miljoen transistoren en moeten aanstaande zomer verschijnen.
 
De transistor-doorbraak van IBM belooft verdere verkleining van chipcomponenten en daarmee van chips zelf. Het prototype heeft meer dan een jaar werk gekost en is nog lang niet gereed voor massaproductie. IBM moet nog problemen met de opgewekte hitte, elektrische storingen, en stroomverbruik oplossen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ja, de onthullingen in de IT worden met de dag kleiner.

Straks heb je superprocessors van 50 GHz ter grootte van de punt van een ballpoint pen.

Dat is ook 's werelds kleinste onthulling geweest................

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.