Overname Rational door IBM steekt Microsoft

Vrijdag maakte IBM bekend dat het leverancier van ontwikkelsoftware, Rational, wil overnemen. Daarmee zorgt Big Blue voor een verdere consolidering in de softwaremarkt. Voor Microsoft is de overname van zijn partner minder positief.

IBM trekt ruim twee miljard dollar uit om alle aandelen van Rational Software te verwerven. Dat bedrijf wordt binnen IBM één van de vijf bedrijfsonderdelen van de software-afdeling. De andere vier afdelingen zijn opgebouwd rond Lotus, DB2, Tivoli en WebSphere.
 
Rational Software is vooral bekend om zijn hulpmiddelen voor het ontwerpen van modellen voor toepassingen en databases. Deze tools worden ingezet door ontwikkelteams voor ze met het echte schrijven van de code beginnen. Het bekendste product van Rational is Rational Rose. Verder beschikt het bedrijf ook over hulpmiddelen voor het testen van toepassingen tijdens en na het ontwikkelproces.
 
Op omzet- of winstvlak heeft Rational IBM weinig te bieden, denkt Steven Milunovich van Merrill Lynch. Rational zat dit jaar op koers om een omzet te halen van 700 miljoen dollar, met een pro forma winst van veertig miljoen dollar. Hij vindt de overname wel een bewijs van de strategie van IBM om minder aandacht te besteden aan hardware met lage marges, en meer aan software en diensten. Gartner-analiste Theresa Lanowitz ziet in de overname een teken dat de markt voor ontwikkelingstools aan het krimpen en consolideren is.
 
Dat Rational nu in het IBM-kamp zit, is minder goed nieuws voor Microsoft. De onderneming is immers een belangrijke hulp voor Microsoft bij het verkopen van de .Net strategie bij grote bedrijven. De softwarereus beschikt weliswaar over zijn eigen modelleringstools, maar voor complexe omgevingen gebruikt Microsoft de meer robuuste tools van Rational. Vooral dan in omgevingen waar zowel .Net als Java gebruikt worden, kan Microsoft niet zonder Rational.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.