Apple blijft Mac OS 9 toch nog verkopen

Apple komt terug op zijn besluit Mac OS 9 met ingang van januari niet meer te leveren op nieuwe Macintosh-computers. Deze voorkeursbehandeling voor Mac OS X is in september aangekondigd.

Nu zegt Apple dat het modellen die OS 9 kunnen starten nog wel levert aan scholen. Daarnaast komt het bedrijf met een Power Mac G4-model voor grafische ontwerpers en vormgevers die OS 9 draait. Dit duurt echter tot juni, dan wil Apple alsnog de overstap naar OS X maken.
 
Apple liet in september weten dat voor oudere Macs nog wel een multiboot-optie - tussen OS 9.2 en X - maar dat nieuwe modellen alleen nog maar het op FreeBSD-gebaseerde OS X zouden starten (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i3802rle.htm). De computerproducent was van plan zijn machines zo in te richten dat het dan afgeschreven OS 9 niet meer zou kunnen starten.
 
Dit leidde tot enige onrust onder gebruikers, ondanks het feit dat OS X een vorm van OS 9-emulatie in zich draagt middels de Classic-omgeving. Die communiceert echter niet rechtstreeks met de hardware, wat in theorie problemen kan opleveren met oudere applicaties. Volgens Mac-experts zijn dit zeldzame gevallen.
 
Groter probleem, alleen al vanwege imago, is het ontbreken van Mac-killerapplicatie Quark Xpress voor Mac OS X. Dit opmaakpakket is nog altijd niet overgezet naar Apple's nieuwste besturingssysteem, dat in maart 2001 uitkwam - zij het toen nog met veel schoonheidsfouten en problemen (http://www.computable.nl/artikels/archief1/d18ag101.htm).
 
Quark werkt gestaag aan de vertaling van Xpress, maar laat zich niet opjagen door Apple die zijn productreeks graag wil overschakelen naar OS X. Volgens Apple's planning moet Mac OS X eind dit jaar vijf miljoen gebruikers hebben, ofwel twintig procent van alle Macintosh-gebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.