IBM staakt komend jaar verkoop OS/2

IBM stopt met ingang van 12 maart 2003 de verkoop van zijn pc-besturingssysteem OS/2. Dit laat het bedrijf weten op zijn website.

OS/2 en een reeks gerelateerde software (http://www.ibmlink.ibm.com/usalets&parms=H_902-274#Program) gaat nu de zogeheten Software Withdrawal-fase in. Na 12 maart 2003 is die programmatuur niet meer direct bij IBM verkrijgbaar (http://www.ibmlink.ibm.com/usalets&parms=H_902-274).
Gebruikers zijn voortaan aangewezen op eventuele voorraden bij geauthoriseerde IBM-wederverkopers. Contracten voor onderhoud en ondersteuning blijven nog verkrijgbaar tot 31 december 2004.
OS/2 is het pc-besturingssysteem dat was bestemd als opvolger voor MS-Dos, door IBM verkocht als PC-Dos. Aanvankelijk was de ontwikkeling van OS/2 een gezamenlijk project van IBM en Microsoft. De eerstgenoemde wou namelijk meer controle over de software dan het had met het van Microsoft in licentie verkochte Dos.
De samenwerking liep echter spaak en ondertussen werkte Microsoft aan zijn eigen grafische besturingssysteem Windows, dat draaide op het eigen Dos. Medio 2000 schroefde IBM zijn OS/2 al enigszins terug; het onthulde plannen om de ondersteuning stapsgewijs af te bouwen (http://www.computable.nl/artikels/buitlan0/i2200r03.htm).
Gebruikers zagen dit niet als teken van een naderend einde, maar als een actie om simpelweg meer munt uit het platform te slaan (http://www.computable.nl/artikels/archief0/d22jb003.htm). Kort hiervoor had IBM namelijk nog nieuwe functionaliteit middels betaalde opwaarderingen aangekondigd (http://www.computable.nl/artikels/archief0/d16br001.htm).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.