Aantal virussen verdubbeld in 2002

Eén op de 215 e-mails die dit jaar verstuurd werden, was besmet met een virus. Dat is een verdubbeling van vorig jaar, zegt e-mailbeveiligingsbedrijf Messagelabs.

Messagelabs onderzocht dit jaar tot nu toe twee miljard e-mails, daarvan bleken er meer dan negen miljoen door een virus geïnfecteerd te zijn. Dat betekent één virus per 215 mails. Vorig jaar kwam Messagelabs aan een ratio van één op 398.
 
Het meest actieve virus in 2002 was Klez.H, dat bijna vijf miljoen keer onderschept werd door het bedrijf. In de top vijf staan verder Yaha.E, Bugbear.A, Klez.E en SirCam.A. Het meest kwaadaardige virus was Bugbear: op het toppunt van zijn verspreiding bleek het één op dertig e-mails geïnfecteerd te hebben.
 
De cijfers van Messagelab zijn geen absolute cijfers voor de hele markt. Ze slaan alleen op de e-mails die het bedrijf in opdracht van zijn klanten scande.
 
Eerder stelde ook Trendlabs van Trend Micro al vast dat er 175 procent groei was in het aantal virussen dat dit jaar verspreid werd. Dat bedrijf stipte in een recent rapport ook aan dat er een verschuiving is van de traditionele methoden om virussen te verspreiden naar de ontwikkeling van complexe virussen die zichzelf kunnen kopiëren, zoals wormen. Voor 2003 wijst Trend Micro op het toenemend gevaar voor zogeheten 'blended threats', waarbij een virus zich via verschillende dragers kan verspreiden, zoals e-mail, chatprogramma's of p2p-toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed bericht over virussen, bron ergens deze week gelezen op het net.
Het schijnt dat er steeds minder virussen zijn die inhaken op office.
Het lootn niet langer meer voor de virus schrijvers, omdat door de vele security patches het steeds moeilijker wordt of niet mogelijk meer is.
De nieuwe virussen hebben nu dan ook vaak eigen email software.
Wat dus als je weilt voorkomen dat vreemde software ge-isntaleerd wordt???
Tinyfirewalls sand bag technologie (configureer zelf waar en welke programma's de schijf mogen benaderen!!!)
PS

"wanneer wordt er nou een protocol ontwikkeld om dit soort zaken tegen te gaan?"
Ik denk dat een protocol (in technische vorm) niet veel zin heeft.
E-Mail virussen/wormen en hoaxen kunnen gestopt worden alleen door gebruikers bewust zijn. Je emails gaan signen, met PGP of GPG, o.i.d. geen ongesigneerde mails vertrouwen. (net zoiets als een handtekening)
Services wormen door goed beheer en de juiste update procedures in plaats. Zelfde geld voor besturingssysteem updates.
Alleen technisch is dit probleem niet op te lossen.
en SPAM ... er is een hele discussie gaande of het wel zo schadelijk is als men beweerd. Er zijn al goede oplossingen voor zoals blacklists (procmail). Evolution e-mail pakket van Ximian (ximian.com) biedt handige filter mogelijkheden.
Het is wel degelijk een serieus probleem en of het ooit 100% op te lossen is, is nog maar de vraag. Het kan wel zwaar verminderd kan worden.

Ik hou mijn hart vast voor het volgend jaar. Spam en virussen veroorzaken een economische schade van enkele miljarden per jaar, wanneer wordt er nou een protocol ontwikkeld om dit soort zaken tegen te gaan?

Dat zie ik ook zo. Een bericht van augustus 2002 vertelde ons nog dat het dit jaar erg rustig wa, wat betreft het aantal virussen.
http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i3502sqo.htm

Dit bericht komt wat vreemd over. Eerder dit jaar verschenen er berichten dat het aantal virussen en updates van virusprogramma's minder was dan in voorgaande jaren. Ik moet zeggen dat ik eerder waarneem dat er een vermindering is, dan een toename. Als ik het aantal updates en nieuwsbrieven bekijk van de viruscanners waarop ik geabonneerd ben, dan zie ik een afname van de hoeveelheid daarvan ten opzichte van 2001. In dat jaar ontving ik vaak meerder keren per week updates om nieuwe virussen te lijf te gaan. Nu is dat soms één keer per week, maar veel vaker één keer in de 2 weken of een langere tussenperiode.
Het lijkt er dus op dat het een verhaal is die past in een stuk extra bangmakerij, om zo consumenten en bedrijven te bewegen extra te investeren. Goed voor de omzet van Trend Micro waarschijnlijk.
Waarbij ik er niet voor wil pleiten om minder alert te zijn op virussen, maar dergelijke berichten, zoals deze wel met de nodige scepsis te lezen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.