Sun sluit overeenkomst met concurrent BEA

BEA Systems sluit een belangrijk akkoord met Sun Microsystems. Dat bedrijf bundelt naast zijn eigen Sun One toepassingsserver ook Weblogic met het Solaris besturingssysteem.

Voor BEA is deze overeenkomst bijzonder belangrijk in de strijd om dominantie in de markt voor toepassingsservers. Eerder dit jaar bereikte BEA ook al een akkoord met HP, dat Weblogic voortaan zou bundelen in zijn HP-UX Unix besturingssysteem. BEA vecht met IBM om de leidersplaats in de markt voor toepassingsservers. Volgens Gartner hebben beide bedrijven samen meer dan 70 procent van die markt in handen. De Sun ONE Application Server heeft minder dan 10 procent marktaandeel.
 
Met de overeenkomst tussen BEA en Sun krijgen bedrijven die Solaris 9 aanschaffen er meteen een proefversie van Weblogic 7 bij. Die kunnen ze gedurende een half jaar gratis testen. Er zijn wel een aantal beperkingen opgelegd. Zo geldt de proefversie maar voor één processor en maximaal twintig gebruikers.
 
Sun zegt dat het de bedoeling is de klant keus te geven tussen Weblogic en de eigen toepassingsserver van Sun. Volgens analist John Rymer van Giga Information Group heeft Sun een goed beslissing genomen. Rymer zegt dat Sun beseft dat BEA een softwarepartner is die Sun kan gebruiken om meer servers te verkopen.
 
BEA werkt overigens aan een nieuwe versie van Weblogic, onder de codenaam Gibraltar. Het is de bedoeling om binnen die nieuwe versie te zorgen voor een combinatie van toepassingsontwikkeling en toepassingsintegratie. Het ontbreken van een ontwikkelomgeving die specifiek is voor Weblogic werd onlangs nog door Gartner aangestipt als een zwakte van BEA. Tegelijk zou ook gezorgd worden voor een betere samenwerking tussen verschillende Weblogic modules, zoals de portal software, deapplication integration broker, Workshop ontwikkeltools en de Liquid Data data access software. De nieuwe versie van Weblogic is gepland voor de eerste helft van volgend jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.