AOL krijgt patent op instant messaging

Online-dienst America Online (AOL) heeft een patent verkregen op technologieën voor instant messaging (im). Die directe vorm van communicatie wint terrein in de bedrijfsmarkt.

Het Amerikaanse Patentenbureau heeft AOL-dochter ICQ een patent verstrekt dat van toepassing is op een brede reeks technologieën en processen voor im. Het patent, nummer 6.449.344, bestrijkt de kernfunctionaliteit die alle im-clients en -diensten bieden, zoals de aanwezigheidsdetectie van andere gebruikers en het idee van de contactlijst.
 
De moederonderneming heeft nog geen concrete plannen met betrekking tot het patent. "We hebben nog geen plannen aangekondigd of we het patent daadwerkelijk gaan gebruiken of hoe we dat dan zouden doen", zegt de Amerikaanse AOL-woordvoerder Andrew Weinstein. Toch heeft het bedrijf hiermee een voordeel boven zijn concurrenten op im-gebied.
 
De grote im-leveranciers, zoals AOL (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4502snc.htm), Microsoft (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4702ssi.htm) en Yahoo, hebben de afgelopen maanden bedrijfsuitvoeringen van hun im-software uitgebracht. In de praktijk bleek de consumentensoftware al veel in gebruik bij bedrijven. De directe online-communicatie maakt communicatie efficiënter en ad hoc-overleg mogelijk.
 
Ook worden zakelijke applicaties in toenemende mate voorzien van koppelingen met im-software. Microsoft neemt hier het voortouw met zijn aanstaande Office 11-pakket, dat midden 2003 op de markt moet komen. Daarnaast zijn er bedrijven, zoals IBM-dochter Lotus en Groove Networks (van oud Lotus Notes-schepper Raymond Ozzie), die zich puur op de zakelijke im-markt richten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.