Intergraph klaagt pc-producenten aan

Intergraph sleept pc-fabrikanten Dell, Hewlett-Packard en Gateway voor de rechter. De werkstationproducent beschuldigt de drie Intel-klanten van patentenschending.

De aanklacht draait om technologie voor het beheer van cache-geheugen, waar Intergraph dus patent op claimt. De werkstationfabrikant en oud-processorproducent gebruikte deze technologie al in zijn Clipper Risc-processoren, die inmiddels van de chipkaart zijn gevallen.
 
Intergraph is de afgelopen vijf jaar verwikkeld geweest in een juridische strijd tegen Intel. Die processorreus zou met diens Pentium 1-processor, en de daaruit voortgekomen generaties, technologie van Intergraph zonder toestemming hebben gebruikt. Daarmee zou Intel licentierechten en patenten hebben geschonden. Dat juridische gevecht is in april dit jaar geschikt voor een bedrag van 300 miljoen dollar, te betalen door Intel. Daarnaast hebben de twee bedrijven een reeks patenten en licentierechten aan elkaar verkocht.
 
De nieuwe juridische strijd, tegen pc-producenten, gaat in wezen om dezelfde kwestie. Intel heeft nu weliswaar royalty-vrije rechten op de Clipper-technologie, maar die rechten zijn niet overdraagbaar. Aangezien Dell, HP en Gateway de Pentium-processoren van Intel voeren, zouden deze ook de gepatenteerde technologie gebruiken.
 
Intergraph stelt de betrokken bedrijven al in 1997 hierover ingelicht te hebben, maar licentie-onderhandelingen hebben tot op heden niets opgeleverd. Het is overigens opvallend dat Intergraph computerreus IBM, die ook Intel-chips voert, nog niet voor de rechter heeft gedaagd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.