Mandrake beproeft commerciële licentie

Linux-distributeur Mandrakesoft probeert een commerciële licentievorm uit. Het Franse bedrijf ontkent met deze licentie voor zijn Multiple Network Firewall de openheid in licenties de rug toe te keren.

Het bewuste product is namelijk ook verkrijgbaar onder de standaard GPL (General Public License), waar veel open source-software onder valt. Commerciële gebruikers van Mandrake's nieuwe firewallpakket, dat eind vorige week is gelanceerd, vallen onder de commerciële licentie (http://www.mandrakesoft.com/products/mnf/license).
 
Daarbij mogen klanten de door Mandrake geleverde software wel aanpassen en distribueren, zonder daarbij de broncode van hun aanpassingen verplicht te moeten meeleveren. Dit moet wel volgens de GPL en dat is het zogeheten virus-aspect van die open source-licentie.
 
Het gaat hierbij echter alleen om de softwaredelen die Mandrake zelf heeft ontwikkeld. De overige code heeft de Franse Linux-distributeur zelf immers weer dankzij de GPL verkregen. De firewall-software is dan ook gewoon door gebruikers te downloaden. Beide uitvoeringen zijn hetzelfde, maar Mandrake verleent dan geen ondersteuning.
 
Mandrake laat weten dat dit nieuwe licentieschema alleen maar is opgezet om klanten een keuze te geven. "Mensen die GPL-software van ons willen, kunnen dat gewoon krijgen", zegt vice-president Gael Duval. "Wat wij nu doen is vergelijkbaar met de licentievormen die Trolltech hanteert voor Qt (ontwikkelhulpmiddel - red.) en dat geniet, voor zover ik weet, de steun van Richard Stallman (open source-voorvechter en purist - red.)."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.