Microsoft moet Suns JVM meeleveren

Microsoft moet voortaan de Java Virtual Machine van Sun Microsystems in zijn producten bouwen, in plaats van een eigen versie van Java. Microsoft gaat in beroep.

Het vonnis wekt niet echt verwondering. Al van bij de opening van de rechtszaak haalde rechter Frederick Motz hard uit naar Microsoft, dat hij beschuldigde van concurrentievervalsing en oneerlijke praktijken. In zijn meer dan veertig pagina's tellende voorlopige vonnis, trekt hij nu opnieuw van leer tegen Microsoft. Volgens de rechter heeft Sun zonder zijn voorlopige vonnis geen enkele schijn van kans om ooit te kunnen concurreren met Microsoft.
 
"Indien Sun geen eerlijke kans krijgt in een markt die niet aangetast is door de vroegere monopolistische praktijken van Microsoft, is er een grote kans dat de markt zal omslaan in het voordeel van .Net", schrijft de rechter. Hij beschuldigt Microsoft ervan een eigen versie van Java in zijn producten te stoppen om de markt zo te fragmenteren en onaantrekkelijk te maken voor ontwikkelaars.
 
In zijn vonnis maakte de rechter nog niet duidelijk met welke producten Microsoft de Sun JVM allemaal moet meeleveren. Dat wil de rechter de komende weken samen met de advocaten van beide partijen bepalen. Het voorlopige vonnis moet binnen negentig dagen van kracht worden, en blijft geldig tot een uitspraak is gedaan in de zaak die Sun in maart tegen Microsoft aanspande.
 
In reacties achteraf tonen woordvoerders van Sun zich tevreden. Ze zien er een triomf voor de klant in. Microsoft van zijn kant liet meteen weten tegen het vonnis in beroep te zullen gaan. Ze vragen de rechtbank snel actie te ondernemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ton de Ron:
De uitspraak verplicht MS niet java te ondersteunen. De uitspraak verplicht MS dat ALS ze java ondersteunen, dat ze compatible blijven met de SUN specs. Iets beter lezen mensen, voor je met je oordeel komt.
De crux van deze zaak is diefstal, en dat is waar MS zich schuldig aan maakt. Java ombouwen in MS Java zorgt ervoor dat apps gebouwd voor MS Java ook alleen op MS draaien. Dat is dus tegen het 'Java Idee' dat immers bedoeld was om source/apps platform onafhankleijk te maken.
Diefstal is in mijn ogen laakbaar. Of dat nou door Sun of door MS gebeurt. Punt is dat in dit geval MS Java Microsoft's poging is om Java te verdrukken (dat lukt overigens heel slecht). Punt is dat MS SUN's Java license schendt.
En MS is wel degelijk een haar erger dan SUN. MS heeft maar 1 visie: Microsoft. Met Java heeft SUN een 'open' donatie aan de wereld gedaan. Ik ben geen SUN fan, maar op zoiets heb ik MS nog nooit kunnen betrappen. Probeer jij maar es te achterhalen wat het opslag formaat van een MSWord .doc bestand is.
MS maakt op zich best mooi spul hoor, hun NT machines zijn uitstekende game machines of UNIX clients bijvoorbeeld. Maar je oordeel als professionele ICT-er dient gebaseerd te zijn op kennis, inzicht en feiten, niet op religieuze voorkeur.
Of ben jij ook zo iemand die met kleine dansjes rond de hardware problemen oplost, een Microsoft Certified Sjamaan?

Als ik me niet vergis ging het om het volgende.
MS levert een verouderde versie van de JVM mee. De klacht van Sun is, als je dan toch nog de JVM meelevert, doe dan wel de juiste versie.
Het blijft MS vrij om een eigen JVM mee te leveren (dit zit al in IE, je kunt hier kiezen tussen de JVM van Sun en MS).
MS wordt dus niet gedwongen om een nieuw product in XP op te nemen, maar wel om de juiste versie ervan mee te leveren.
Dit lijkt me alleen maar in het belang van de consument. Dus nu kan MS ook de daad bij het woord voegen.

Zelfs als Microsoft zich aan de Java standaard gaat houden
betekent het .Net framework, dat exclusief Microsoft is, dat
Windows het gaat winnen.
Ik denk dat patentrechten nog groter obstakel worden dan de
techniek, om .Net na te maken.
Inderdaad einde platformonafhankelijk Java.
Ik ben overigens geen Java fan, ik gebruik C
en Delphi.

Appels worden hier met peren vergeleken. Het gaat er niet om dat een product van Sun geimplmenteerd moet worden, maar dat MS zich aan de standaard Java moet houden, en geen eigen aangepaste variant mag gebruiken.
Java is een standaard bedoeld om applicaties op alle platformen te kunnen draaien, windows, linux, Solaris of wat dan ook. Dit is een perfect initiatief voor de gebruikers, maar druist volledig in tegen de monopolistische wensen van MS. MS maakt dus een eigen variant, waardoor de standaard wordt aangetast, met als gevolg dat Java een zachte dood zal sterven. Bedenk dat ze dit ook met de Netscape Browser hebben geprobeerd!! Wat dacht je van de Windows Active Directory wat weer net geen standaard LDAP is, en zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Dit zal ook moeten worden aangepakt!!!
Terecht dus dat een rechter zegt dat ze de standaard moeten voeren, daar worden we als klant allemaal beter van.

Op heise.de en tweakers.net zijn ook weer een paar enorme
discussies losgebarsten, wat dan ook de reden mag zijn, en
hoe dit ook gaat aflopen, een ding is zeker er zijn miljoenen
dollars in het spel.
Ik zet mijn kaarten op Bill Gates, in de Nederlandse IT sector
zie ik niets, ik ben niet zomaar als treinsteward gaan werken.

Ik denk dat als MS in hoger beroep verliest het einde zoek is. Wordt de volgende stap dan dat Sun verplicht wordt .Net op te nemen in Solaris van Sun. Men is niet verplicht MS te gebruiken al is dat moeilijk. Voor mijn hobby programmeer ik veel in Java en ben dus niet echt een MS fan maar hier moet ik MS toch gelijk geven. Het staat helemaal nergens op.

De enige reden om de JVM uit XP te halen is om de eigen .NET C# handel te promoten en zo Java (Sun dus) buitenspel te zetten. Vandaar dat ze (terecht) op de vingers getikt zijn.

Integratie van onderdelen in Windows.
Ik vraag me af of we het allemaal over hetzelfde hebben,
bijleveren van een programma is niet zo moeilijk.
Java is fundamenteler, zoals ik het nu begrijp is er
technisch geen andere weg dan dat Java .Net
wel moet aansturen.
Het groepje van Ximian dat een open source .Net aan
het maken is, zal nooit de geweldige vernieuwingen
kunnen bijhouden die Microsoft van plan is.

Ton de Ron schreef:
"Verplicht Microsoft dan ook tot het toevoegen van Winamp, PowerDVD, OpenOffice, AOL IM, de Linux kernel enz.."
Nu je het zegt..de weg ligt voor hen nu natuurlijk ook open om Microsoft eens aan te pakken om, net als SUN, onderdelen in het microsoft-systeem ge-integreerd te krijgen.
Maar dat gaat niet vanzelf. Dan zullen ze een gerechtelijke procedure moeten beginnen.
Dus nee, ik ben het niet eens met de mededeling dat SUN 'geen haar beter is dan' Microsoft.
De bedrijven die Winamp, PowerDVD, OpenOffice, AOL IM, de Linux kernel enz ontwikkelen zullen er zelf actie op moeten ondernemen. Maar de kans ligt er inderdaad, dank zij SUN.

Allen prettige dagen!
Ontgaat me hier iets? moet die Java machine straks .Net
aan gaan sturen? Het is toch de bedoeling dat de Windows
API minder wordt, en het accent op het framework komt te
liggen.

Eindelijk wordt Microsoft in hun praktijken gestopt. Je levert of alleen besturingssysteem of zorgt dat meegeleverde producten samen met die van concurrenten op een eerlijke manier meegeleverd worden.
Laat staan dat je als bedrijf met opzet zodanig alles voor de klant verziekt (spreek uit de ervaring) dat we na het implementeren van applicaties met applets deze volledig moesten herschijven doordat Windows op een gegeven moment verouderde Java of helemaal geen Java had.

Zeker Ton,
Sun is geen haar beter dan MS en zo zijn ver velen. Iedereen scheeuwt altijd hard over MS (en hier in NL bijvoorbeeld over KPN), maar iedere onderneming is erop uit om zoveel mogelijk omzet te maken. Overigens terecht vind ik.

Dat Microsoft zich schuldig heeft gemaakt aan monopolistische praktijken staat vast. Dit geeft echter andere organisaties niet het recht om via de rechter hun produkten te verankeren in het Windows besturingssysteem. Bovendien lijkt het er verdacht veel op dat amerikaanse rechters bij voorbaat tegen Microsoft zijn terwijl zij toch onafhankelijk en onbevooroordeeld dienen te zijn.
Ook dacht ik dat veel van de rechtzaken tegen Microsoft erop gericht waren om een afgeslankte versie van Windows te krijgen zodat andere ondernemingen beter kunnen concurreren. Nu wordt er een onderdeel van het assortiment van Sun ingestopt. Is dit niet een oneerlijke voordeel voor Sun? Verplicht Microsoft dan ook tot het toevoegen van Winamp, PowerDVD, OpenOffice, AOL IM, de Linux kernel enz..
Sun is geen haar beter dan Microsoft!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.