Internet via het stopcontact heeft toekomst

Het verstrekken van een internetverbinding via het stopcontact slaat aan bij de gebruiker.

Dit blijkt uit een experiment van energiebedrijf Nuon in Arnhem. Volgens de eerste bevindingen verloopt het transport van gegevens via het elektriciteitsnet ongeveer even snel als het internet via de kabel of een adsl-aansluiting. Tegelijkertijd zijn de kosten aanzienlijk lager. Dat heeft projectleider J. Bron van Nuon tegenover het ANP verklaard. Bron verwacht dat de snelheid 'via het stopcontact' nog behoorlijk omhoog kan.
 
Aan het project Digistroom doen ongeveer 180 huishoudens in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd mee. Het energiebedrijf beslist naar verwachting begin april of Digistroom in het gehele werkgebied van Nuon, ongeveer 40 procent van heel Nederland, wordt ingevoerd.
 
Voor Digistroom zijn geen telefoonlijnen, kabels of aparte kastjes nodig. Het transport van de data verloopt via de stroomleidingen en Nuon plaatst voor Digistroom een apparaatje in de meterkast. Wel is er een modem nodig dat nu nog rond de 500 euro kost, maar Bron verwacht dat die prijs flink zal zakken als Nuon het besluit neemt door te gaan met het project. Het energiebedrijf streeft ernaar Digistroom 20 tot 30 procent goedkoper aan te bieden dan adsl, de snelle internetverbinding via de telefoonlijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Digistraaom via het stopcontact.
Digistroom via het stopcontact lijkt leuk, maar in werkelijkheid stuit het toch op de nodige problemen. Zo is de ongewenste hoogfrequent uitstraling 17 Dbm/v hoger dan wettelijk is tochgestaan. Zowel de RDR zie www.rdr.nl als NUON zwijgen in alle talen. De storing wordt voornamelijk veroorzaakt op middengolf en
kortegolf ontvangst. Voor diegene die afhankelijk zijn van dit medium zoals radiozendamateurs, mensen die regelmatig via korte golf naar de wereldomroep luisteren etc. zullen er niet blij mee zijn. Bodemprocedures door diverse organisatie's zijn al aangekondigd. Het begint dus al weer goed..

Klinkt allemaal erg mooi... alleen jammer dat de EMC-veiligheid waardeloos is. Als er iemand in de buurt last krijgt van storing op de TV (en dat krijg je, al beweert NUON van niet, TNO beweert nl. van wel) dan wordt door de IDT-VW (de vroegere Radio Controledienst) zonder pardon de stekker uit je modem getrokken en zit je zonder. Kijk, en daar zegt NUON nou net niks over...

Wat internet via het stopcontact betreft, kan het best eens beter zijn dan adsl en de kabel. KPN wil iedereen allen maar beduvelen. Vroeger kostte een abonnement voor internetten via isdn F10,00 per maand maar plotseling hoorde ik dat ze F50,00 per maand vragen.(aldus informatie in de KPN Primafoon-winkel). Voor mij is dat pure beduvelarij en dat geldt ook voor MX Stream.
Hopelijk is Nuon wat serieuzer en zo verstandig de kosten te drukken om zo veel populairder te worden.
Ik beschikt over een satelliet-verbinding, maar daarmee kan je wel downloaden maar niet versturen. Dus versturen moet via de telefoonlijn. En die kosten komen daar ook bij. Overschrijd je het aantal mb via de satelliet, dan moet je ook de extra kosten betalen. Dat is dus ook een slecht voorbeeld.
Ik denk dat internet via het stopcontact een goede optie is. Mits het een vast bedrag kost, zonder onverwachtse verhogingen, van goede kwaliteit is en de service goed is. Hopelijk zijn jullie het met me eens.

Concurrentie is gezond ! Maar het is oppassen geblazen, want er is sprake van schijnconcurrentie; er bestaat slechts concurrentie tussen verschillende systemen terwijl er per systeem maar enkele aanbieders zijn En of de betreffende aanbieder nu KPN, Chello of Nuon heet, die aanbieder zal, de prijs van haar product steeds trachten te maximaliseren, althans zolang de markt dit toelaat. Een situatie van optimale concurrentie laat wellicht nog even op zich wachten. Maar het begin is gemaakt.

Wie weet wordt het wat. Maar volgens mij krijg je dezelfde problemen als bij kabel: als er veel gebruikers in de buurt online zijn gaat het langzamer.
Jammer toch dat je voor elke methode (ADSL, kabel, via stopcontact) een ander modem nodig hebt. Daardoor kijk je wel uit om wanneer je (zoals ik) nét zo'n 250 euro geïnvesteerd hebt in modem, kabels, aansluiting etc, direct over te gaan naar een andere methode. Echt concurrerend kun je dat helaas niet noemen. En daar speelt KPN op in, kan hun het schelen, de ADSL gebruiker blijft toch wel (denken ze...).
Toch oppassen voor KPN denk ik... Als er meer keuze komt gaan de gebruikers ineens massaal naar de meest populaire methode.
In mijn woonplaats Baarn hebben we helaas maar één keuze: ADSL en niets anders. Niet slecht hoor, snelheden uitstekend, altijd verbinding, weinig problemen (behalve de prijsverhoging dan, vond ik toch niet echt leuk, ik had net 2 maanden ADSL!).
Maar 1 keuze uit 1 is geen keuze. Dus: hoe meer mogelijkheden hoe beter!

Dacht je nou echt dat NUON het goedkoop houdt ???

Yahoeeeeeee.
Eindelijk goed nieuws. Zo kan nu iedereen eens beslissen bij wie hij gaat om eens het internet op te kunnen en dit voor redelijke bedragen. Laat dit maar snel doorgaan dan kunnen de alleen heersers in alle wijken die internet aanbieden alleen maar door de mand vallen met hun slechte verbindingen en hun aso gedrag
Kpn nog een verhoging? of gaan we nu naar beneden?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-30T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.