.eu-Domeinnaam niet eerder dan 2003

Vanwege trage besluitvorming in Brussel en Straatsburg zal het nog zeker tot 2003 duren voor het langverwachte .eu-internetdomein het licht ziet.

De .eu-tld (top level domain) moet de eerste 'regionale landendomeinnaam' in de wereld worden. Als tenminste de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europese Parlement op één lijn weten te komen. De drie lichamen zijn het nog steeds niet eens over de tekst van de verordening die alles in gang moet zetten. Vorige week heeft een commissie van het Europarlement nog wijzigingen voorgesteld in de tekst waar de regeringsvertegenwoordigers in de Europese Raad overeenstemming hadden bereikt.
 
Het hete hangijzer vormen de regels voor de registratie van .eu-domeinnamen. De werkgroep die zich met de .eu-tld bezighoudt, stelt een 'first-come-first-serve-principe' voor als basis voor de registratie, maar door de Europese ministerraad is bepaald dat lidstaten naar eigen inzicht beperkingen kunnen aanbrengen in het gebruik van geografische en politiek-administratieve internet-adressen. Daardoor vrezen veel Europarlementariërs dat de registratie straks een enorm bureaucratische janboel wordt.
 
Ook bestaat er onenigheid tussen Raad en Parlement over welke rol straks de Europese overheid moet spelen als de .eu-tld's eenmaal een feit zijn. Welke vinger heeft Brussel dan nog in de pap? Eind februari buigt het Europarlement zich opnieuw over de Europese tld's. Als dat naar tevredenheid verloopt, zou in maart een 'implementatiefase' kunnen beginnen, waarin de precieze criteria worden vastgelegd voor een niet-commerciële 'Registry'. Als dat voortvarend gaat, kunnen in 2003 de eerste .eu-domeinen worden geregistreerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-04T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.