'Kiezen op afstand' niet in nabije toekomst

Het kabinet heeft 'Kiezen op afstand' voorlopig in de ijskast gezet.

In een aan de Tweede Kamer verzonden brief schrijven de betrokken ministers Roger van Boxtel en Klaas de Vries dat acht offertes voor een koa-systeem zoveel ruimte voor onzekerheden heeft opgeleverd, dat besloten is tot een 'adempauze' om de zaak 'opnieuw te doordenken'.
 
Grootschalige proeven bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn daarmee van de baan. Ook voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer in mei zijn de voorgestelde proeven afgeblazen.
 
Bij het vertalen naar functionele specificaties van een door Het Expertise Centrum uitgevoerde definitiestudie, die drie systeemcomponenten onderscheidde, bleek dat veel meer nodig is dan gedacht. Zo moet er buiten een landelijk raadpleegbaar kiezersregister, virtueel stembureau en elektronische stembus ook een centraal tellingensysteem komen voor het genereren en distribueren van stemtotalen.
 
Het opstellen van de functionele specificaties was ingewikkeld en heeft veel tijd gekost, onder meer doordat ze moesten voorzien in drie 'modaliteiten' van stemmen op afstand: in eerste instantie vanuit elk willekeurig stembureau en vanaf stemzuilen, die in openbare ruimten worden geplaatst, maar later ook vanuit huis of vanaf de werkplek, via internet.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 8 februari 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-08T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.