Chiptoeleveranciers zwaar gehavend na 2001

Hoe zwaar de leveranciers van apparatuur voor het fabriceren van chips het het afgelopen jaar hebben gehad, blijkt inmiddels uit de officiële cijfers.

De omzet in de chipmachine- en chipapparatuursector viel over 2001 met maar liefst 41 procent terug naar 28,1 miljard dollar. De cijfers van Semiconductor Equipment and Materials International (Semi) laten er geen twijfel over bestaan: 2001 was het meest desastreuze jaar ooit voor de chiptoeleverings-industrie.
 
De oorzaken van de malaise zijn inmiddels gevoeglijk bekend: de economische tegenwind en de aanhoudend zwakke vraag naar computers en andere elektronica. Over de gehele wereld - geen regio bleef bespaard - viel de vraag naar chipapparatuur terug. Meest getroffen werd Taiwan met een terugval van 65,4 procent, maar ook Europa kreeg het zwaar voor de kiezen: minus 40,1 procent.
 
Hoe het dit jaar verder gaat is nog niet geheel duidelijk. De grootste speler, het Amerikaanse Applied Materials, meldt een toename van het aantal orders over het fiscaal eerste kwartaal en verwacht een nieuwe toename over het tweede kwartaal. Daar staat tegenover dat chipgigant Intel, een van de belangrijkste bestellers bij de chiptoeleveranciers, van plan is zijn bestedingen dit jaar met een kwart te verlagen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-28T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.