Draadloze toegang zit op dood spoor

Wll, een mogelijkheid om de laatste kilometer tussen netwerken en bedrijven draadloos te overbruggen, lijkt er in Nederland nooit te zullen komen.

 Animo voor een nieuwe veiling is er niet. Telecombedrijven steken hun geld liever in niet-draadloze alternatieven. Met een marktverkenning wil het ministerie van Verkeer en Waterstaat binnenkort helderheid scheppen.
 
Wll (wireless local loop) beloofde in zich om via de ether het monopolie van KPN als eigenaar van het aansluitnetwerk in één keer te doorbreken. Een zender op een centraal punt zou bedrijven en consumenten op een alternatief telecomnetwerk kunnen aansluiten. Dit soort straalverbindingen gaf nieuwkomers toegang tot potentiële klanten zonder een duur en tijdrovend graafproces. Uitgestelde veilingen van de benodigde frequenties en geldgebrek onder telecombedrijven hebben het perspectief op deze technologie binnen een paar jaar radicaal veranderd.
 
Na de succesvolle veiling van gsm-licenties in 1998 vatte Verkeer en Waterstaat het plan op om de voor wll bedoelde frequenties (26 GHz, 3,5 GHz en 2,6 GHz) ook te veilen. Telfort en Energis plaatsten een streep door deze rekening. In hun vergunning voor telecomdiensten was ook een paragraaf opgenomen die hun het recht gaf om dat deel van het spectrum te gebruiken dat de overheid voor wll wilde reserveren.
Een woordvoerder het ministerie van Verkeer en Waterstaat wijt de lange radiostilte aan de afgeblazen veiling voor radiofrequenties. Hij verwacht dat het departement binnenkort wll weer oppakt door te kijken hoe de markt ervoor staat. Het ministerie sluit een veiling noch een andere verdeling van de frequenties onder de geïnteresseerden uit.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 22 maart 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.