Industrie moet elektronica zelf verwerken

De Europese elektronica-industrie moet vanaf 2005 zelf gaan zorgen voor de verwerking van elektro-apparatuur , zoals computers en printers.

Dit heeft het Europees Parlement in meerderheid besloten op een Duits voorstel om de industrie te verplichten jaarlijks minimaal zes kilo afgedankte apparatuur per hoofd van de bevolking in te zamelen. De Europese lidstaten moeten nog met het voorstel akkoord gaan, maar het EP heeft in deze kwestie wel een volledig medebeslissingsrecht.
 
In juni discussiëren de milieuministers van de Europese Unie over het voorstel van het Europees Parlement. Sommige lidstaten zouden erop willen aansturen het nieuwe recyclingsysteem niet over drie jaar, maar pas in 2007 in te laten gaan. Het EP heeft tevens besloten dat Nederland zijn systeem van afvalbijdrages de komende tien jaar kan laten voortbestaan, als het daaraan de voorkeur geeft.
 
Eind februari kwam uit een rapport van het in Zwitserland gestationeerde Basel Action Network (Ban) naar voren dat de VS en Europa de arme delen van Azië in toenemende mate opzadelen met een milieuprobleem door de dump van onder meer afgedankte computers. Volgens de milieuorganisatie duiken in de rivieren en rijstvelden van China en India zelfs computeronderdelen op die eerder werden aangeboden aan Westerse recyclingcentra.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.