Telecomfrequenties moeten flexibeler

Door een flexibiler frequentiebeleid kan de Europese telecommarkt beter inspelen op marktveranderingen en nieuwe technologieën. Dat vinden de deelnemers van een conferentie in Haarzuilens.

Op de conferentie, die gisteren op initiatief van de Nederlandse staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat is gehouden, werd als een voorbeeld van deze grotere flexibilteit de zogeheten 'secondary trading' genoemd. Vertegenwoordigers van de wetenschap, operators, nationale overheden, regelgevende autoriteiten en de Europese Commissie waren in Haarzuilens bijeen om te discussiëren over de toekenning van telecomfrequenties. Aan de discussies is deelgenomen door vertegenwoordigers van verschillende Europese lidstaten; de bevindingen uit de conferentie worden ter nadere bestudering aangeboden aan de Europese Commissie.
 
Tijdens de conferentie werd ook gesteld dat schaarste aan frequenties kan worden verminderd door een flexibeler allocatiebeleid. Dit kan betekenen dat een frequentie voor meerdere diensten wordt bestemd. Op dit moment is het gebruik van frequenties internationaal vastgelegd voor enkelvoudige toepassingen, waarbij ook reserveringen worden gemaakt voor langere periodes tot zelfs enkele tientallen jaren. Door bij deze frequentietoepassing meer mogelijkheden te bieden, zou volgens de deelnemers sneller op nieuwe marktontwikkelingen kunnen worden gereageerd. Wel realiseerden de conferentiegangers zich dat het allocatiebeleid op Europees en wereldniveau voor langere tijd is vastgesteld en dat wijzigingen op korte termijn niet eenvoudig zijn.
 
De deelnemers hebben verder gepleit voor meer samenwerking en transparantie op Europees niveau bij toekomstige frequentieverdelingen. In Europa zijn tot nog toe allerlei verdelingsmechanismen gebruikt: veiling, vergelijkende toets en toewijzing op volgorde van binnenkomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-19T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.