Intel plaatst omvangrijke order bij Asml

Intel gunt chipmachinefabrikant Asml een omvangrijke order voor de levering van chipmachines die werken volgens de nieuwe euv-techniek.

Deextreme ultraviolet lithography-technologie is een radicaal nieuwe technologie voor het trekken van circuitlijnen op chips. Euv maakt gebruik van licht met een tien keer kleinere golflengte dan die in de huidige apparatuur wordt gebruikt. De techniek maakt het mogelijk de chipcircuits nog verder te verkleinen, waardoor meer opslagcapaciteit en snelheid ontstaat.
 
Intel rekent erop dat de nieuwe chipmachines in 2005 worden afgeleverd. Twee jaar later wil de chipgigant starten met de productie. Over hoeveel geld er met de deal is gemoeid, zijn geen mededelingen gedaan. Maar het is bekend dat de euv-machines aanzienlijk duurder zijn dan de huidige topmodellen van Asml.
 
Belangrijker is echter misschien nog wel dat de order van Intel een erkenning betekent voor de innovatiekracht van Asml. Tot dusverre deed Intel zaken met het Japanse Nikon - Asml's grootste rivaal - en met de Silicon Valley Group (SVG) die vorig jaar is overgenomen door de Veldhovense chipmachinefabrikant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-23T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.