Explosieve groei webdiensten in 2003

Volgend jaar komt er een explosieve groei van webdiensten, meent IBM's director of e-business standards Bob Sutor. "Elk bedrijf proeft nu al aan deze technologie."

Sutor wijst er wel op dat er een myriade aan standaarden gaat ontstaan. Webdiensten gaan nu al gepaard met afkortingen als Wsdl. Uddi, Soap, WS-Security en WS-Routing. Er komen volgens hem tussen de twintig en vijfentwintig xml-gebaseerde specificaties voor webdiensten. Alle gestandaardiseerd door organisaties als Oasis en het World Wide Web Consortium (W3C).
 
Hij zegt evenwel te verwachten dat niemand alle 25 standaarden gaat implementeren. Waarschijnlijker is dat ontwikkelaars een mengsel van technieken gaan gebruiken en oppikken wat ze voor een specifieke taak denken nodig te hebben.
 
Een standaard gaat volgens hem wel de boventoon voeren: Web Services Description Language (Wsdl). Deze taal beschrijft de diensten die een bedrijf aanbiedt en geeft richtlijnen hoe iemand van die diensten gebruik kan maken. Wsdl is ontleend aan Microsofts Soap en IBM's Network Accessible Service Specification Language.
 
Sutor gelooft dat de Web Services Interoperability (WS-I) Organisatie helpt de onduidelijkheid over alle standaarden weg te nemen. Deze organisatie gaat ook standaarden groeperen die speciale functies, zoals beveiliging, dienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-16T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.