Europese anti-spamwet steeds dichterbij

De Europese Unie lijkt af te stevenen op wetgeving tegen ongewenste commerciële e-mail (spam).

De grote centrumrechtse fracties en de socialistische fracties, hebben een compromis gesloten over de te nemen wettelijke maatregelen. De wet zou er ook in moeten voorzien dat er geen bestanden op computers van gebruikers mogen worden geplaatst zonder hun nadrukkelijke toestemming. Bovendien zou de wet meer ruimte moeten bieden aan opsporingsorganisaties, waaronder de politie. Deze zouden ruimere bevoegdheden moeten krijgen om telefoon-, fax- en e-mailberichten 'voor een gelimiteerde periode' in beslag te nemen, zodat criminele computeractiviteiten 'beter kunnen worden onderzocht'.
 
Vooral dat laatste stuit bij een aantal Europese fracties op nogal wat weerstand. Door sommige worden de ruimere politionele bevoegdheden omschreven als een bedreiging van de 'persoonlijke privacy, politieke vrijheid en het recht op vrije meningsuiting' van de Europese burgers.
 
Maar de oppositie lijkt te stuiten op een meerderheid van onder meer de centrumlinkse en socialistische partijen. Mocht het compromis over de anti-spamwet worden aangenomen, dan wordt daarmee een tijdrovende procedure, waarbij alle Europese afzonderlijk hun goedkeuring moeten verstrekken, voorkomen. De Europese Commissie heeft eerder al aangegeven dat ze een anti-spamwet essentieel acht om het vertrouwen van Europese consumenten in het internet en e-commerce te vergroten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Goed zo, hoe eerder hoe beter !

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-29T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.