NGN verbijsterd over traagheid NMa

De NMa heeft zich onbevoegd verklaard om een klacht tegen de licentiepolitiek van Microsoft in behandeling te nemen. De NGN is verbijsterd dat het daar een half jaar over heeft gedaan.

De Nederlandse Netwerk Gebruikersgroep heeft vorig jaar oktober al bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit aan de bel getrokken. Microsoft ging toen immers over van een systeem met upgrades van software naar een abonnementenstructuur (voor licenties voor minstens vijf werkplekken). De NGN heeft toen becijferd dat de nieuwe aanpak van Microsoft het bedrijfsleven veel meer geld gaat kosten.
 
Overleg met Microsoft heeft volgens NGN niet tot het haar gewenste resultaat geleid. Wereldwijd is er veel protest gekomen tegen de abonnementenstructuur. Microsoft heeft daarop besloten de overgangsperiode te verlengen tot en met 31 juli 2002.
 
De NGN zegt buitengewoon teleurgesteld te zijn in de houding van de NMa die zes maanden nodig heeft gehad om tot de conclusie te komen dat 'de NMa in beginsel niet de eerste aangewezen instantie lijkt te zijn om de vermeende gedraging te onderzoeken'. De waakhond tegen monopolistisch gedrag verwijst de NGN naar de Europese Unie, omdat de handelwijze van Microsoft in alle landen geldt.
 
Inmiddels heeft de NGN niet veel tijd meer. Zij gaat nog na of de klacht kan worden ingediend bij de Europese Commissie. In elk geval gaat er een open brief naar de fracties en de voorzitter van het Europees Parlement over deze kwestie.
 
De NGN meent dat de NMa eigenlijk binnen een maand al tot haar conclusie had kunnen komen. Dan had de gebruikersvereniging meer tijd gehad om haar grieven op Europees niveau behandeld te zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het vertrouwen in de Rechtspraak, de politiek in het algemeen en overheidsinstantie's komt steeds meer onder druk te staan.
Ook de NMa laat heel duidelijk blijken geen dienende taak naar de gemeenschap waar te kunnen maken en blijkbaar wil het dat ook niet, gezien de reactie. Laat staan dat dit instituut ook maar ergens verantwoording voor neemt.
Dit instituut vraagt om leiding met visie.
Toch weer een taak erbij voor onze nieuwe regering!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-07T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.