Banken azen op het netwerk van KPNQwest

De banken die betrokken zijn bij de doorstart van KPNQwest willen het netwerk van het concern als onderpand, voordat zij de lopende rekeningen willen betalen.

De curatoren hebben inmiddels een kort geding aangespannen tegen de banken, onder leiding van ABN-Amro, Deutsche Bank en Citibank, waarin zij de door klanten betaalde rekeningen van in totaal 23 miljoen euro opeisen. Zonder dat geld kan het netwerk van KPNQwest volgens curator J. van Apeldoorn niet langer in de lucht worden gehouden. "De banken willen het hele netwerk van KPNQwest, dat zo'n tachtig tot honderd miljoen euro waard is, als zekerheid voordat ze een rekening betalen."
 
De curatoren hebben de banken zekerheden geboden op alle nieuwe facturen in de maand juni, een bedrag van zo'n twintig miljoen euro. Die zekerheden zijn ook al aan de banken overgedragen, "maar blijkbaar vinden zij het dan toch niet nodig een elektriciteitsrekening van een paar duizend euro te betalen. Betalingsopdrachten die we opgeven, worden door de banken tegen de afspraak in niet uitgevoerd", aldus de curator.
 
Als KPNQwest in het kort geding in het gelijk wordt gesteld, kan de 23 miljoen euro worden gebruikt voor het betalen van de rekeningen en het operationeel houden van het netwerk. Maar als de banken het geding winnen, hebben de curatoren twee resterende keuzes. Het netwerk overdragen aan het bankenconsortium, waarna het nog in de lucht gehouden zou kunnen worden, of alsnog weigeren de banken de zekerheid op het netwerk te geven. In dat geval zal de stekker uit het netwerk worden getrokken. Volgens Van Apeldoorn kan het kort geding in theorie wel twee weken duren, maar hebben de curatoren de rechter om een snelle beslissing gevraagd. "Er is geen tijd, we moeten vandaag een uitspraak hebben."
 
Ondertussen heeft KPNQwest al vijftien grote klanten zien vertrekken naar T-Systems, een dochter van Deutsche Telekom. De Duitsers hebben voor 7,5 miljoen euro aan klanten overgenomen van het failliete netwerkbedrijf, zo meldt T-Systems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-21T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.