West-Europese servermarkt blijft dalen

Volgens recente cijfers van IDC blijft de markt van servers in West-Europa dalen, zowel wat betreft omzetten als aantallen verkochte eenheden.

Volgens de onderzoekers van IDC bedroeg de omzet over de eerste drie maanden van 2002 ongeveer 3,1 miljard dollar. Dat is 22,5 procent minder dan de vier miljard dollar die in het eerste kwartaal van 2001 werd genoteerd. Gerekend naar aantallen was er sprake van een terugval van 6,5 procent, tot 276 duizend stuks.
 
Ondanks de aanhoudende daling, merkte IDC ook enkele positieve aspecten op in de West-Europese servermarkt. Onder die noemer vallen in ieder geval de doorzettende groei in Groot-Brittannië en de toename van de rol van nieuwe technologieën, zoalsblade servers.
 
IBM is marktleider en heeft 29,2 procent van de West-Europese markt in handen. Als de marktaandelen van Compaq (18,9 procent) en Hewlett-Packard (15,1 procent) echter worden opgeteld, blijkt dat 'het nieuwe HP' zich straks zonder problemen lijstaanvoerder mag noemen. Sun staat voorlopig op de vierde plaats met 15 procent marktaandeel, gevolgd door Fujitsu-Siemens met 9,3 procent.
 
Op de West-Europese markt voor Unix-servers, die in het eerste kwartaal met 21,9 procent daalde tot 1,4 miljard dollar, is Sun de marktleider met een aandeel van 32,3 procent. Maar ook hier zal 'het nieuwe HP' die koppositie overnemen, aangezien HP nu een marktaandeel heeft van 26,1 procent en Compaq van 10 procent. IBM heeft 18 procent van de West-Europese Unix-markt in handen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-24T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.