Palladium: online veiligheid ingebouwd in pc

Microsoft werkt samen met enkele chipproducenten aan een mogelijk controversiële technologie waarbij online beveiliging in de pc wordt ingebouwd.

Een artikel op de website van het Amerikaanse tijdschriftNewsweek (http://www.msnbc.com/news/770511.asp) citeert productmanager Mario Juarez van Microsoft, die benadrukt dat het project met codenaam 'Palladium' vooralsnog slechts een 'visie' is. Maar als de technologie over een aantal jaren werkelijk wordt geïntroduceerd, doet die ongetwijfeld veel stof opwaaien. Al is het alleen maar omdat delen van de nieuwe technologie waarschijnlijk worden ingebouwd in het Windows-besturingssysteem. Dat staat ongetwijfeld garant voor weer een heleboel nieuwe antitrustzaken. Bovendien worden de gebruikers straks gedwongen om hun systeem - opnieuw - op te waarderen.
 
Voor met name grotere bedrijven, die regelmatig worden geplaagd door virussen, veiligheidslekken en andere aan internet gerelateerde problemen die de e-handel en/of het bedrijfsproces negatief beïnvloeden, kan de nieuwe technologie echter een interessante optie zijn. En volgens Microsoft kunnen ook huis-tuin-en-keuken-gebruikers van pc's er de vruchten van plukken, aangezien hun privacy beter kan worden beschermd en bijvoorbeeld de hoeveelheid ongewenste e-mail kan worden gereduceerd.
 
Het Palladium-concept, dat moet gaan werken met speciale veiligheidsprocessoren die worden ontwikkeld door Intel en AMD, maakt gebruik van chips en software om als het ware een 'ommuurd' gedeelte van een pc te creëren dat onmogelijk kan worden veranderd. Dat is de uitleg van Geoffrey Strongin, platformbeveiligingsarchitect bij AMD. Mensen die hopen dat met de komst van Palladium alles honderd procent veilig wordt, moet hij helaas teleurstellen. "Een absoluut onkraakbare beveiligingstechnologie bestaat niet en zal ook nooit worden ontwikkeld", stelt hij. "Maar deze benadering met een zogeheten 'lockbox' maakt het wel een heel stuk moeilijker voor computerkrakers."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-24T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.