Medewerkers Getronics ongelukkig met sfeer

De Getronics-medewerkers die maandag demonstreerden bij het hoofdkantoor in Amsterdam vinden dat de sfeer bij het bedrijf de afgelopen jaren achteruit gegaan is. Ondersteund door vakbonden eisten ze maandag een betere cao. De dienstverlener weigert te onderhandelen.

De medewerkers zelf weten niet goed wat ze moeten verwachten van de actie. Een netwerkengineer: "De sfeer binnen het bedrijf moet verbeteren." Hij wijt de negatieve sfeer aan de grootte van de organisatie. "We hebben teveel managers. Toen ik hier begon, had ik direct contact met de chef. Ik gaf zelf aan wat voor werkplek ik wilde en welke apparatuur ik nodig had. Als er nu iets besloten moet worden, luistert niemand meer naar ons."
 
Een collega, werkzaam als business-consultant, wijt een deel van de malaise aan de groei, opgelegd door de aandeelhouders. "We zijn een beursgenoteerd kennisbedrijf. Dat is hartstikke gevaarlijk. Wat maken wij nog dat tastbaar is? Aandeelhouders baseren hun beslissingen alleen op emotie."
 
Een van de collega's zwaait met een vakbondsvlag: "Ik werk twintig jaar bij dit bedrijf. Het is er in de loop van die tijd alleen maar minder op geworden. Niet demonstreren helpt zeker niet." Twee andere actievoerders denken dat de dienstverlener uiteindelijk water bij de wijn doet. "Of wij dat nog meemaken, is de vraag. Volgens mij vallen er bij onze afdeling binnenkort ontslagen."
 
Die zorgen hebben meer demonstranten. Ze signaleren dat 350 medewerkers onlangs vertrokken zijn. "Ik vind het prima als het bedrijf besluit geen loonsverhoging uit te keren als daar tegenover staat dat er niemand ontslagen wordt. Maar deze 350 collega's zijn echt niet alleen uit eigen beweging opgestapt. In deze tijden is van vrijwillig vertrek geen sprake."
 
Iedereen kent de mail van personeelsdirecteur Mattijs Kropholler waarin hij uitlegt dat de top van het bedrijf over 2002 geen salarisverhoging en geen bonus heeft gekregen. "Wel in 2001, maar dat schrijft hij niet op", merkt een van de demonstranten op. Dat de bonden schande spreken van de hoge topsalarissen, relativeert hij net zo makkelijk. "Die houden ook van overdrijven. Onze top zal zich echter niet tekort doen."
 
Met zo'n achtduizend medewerkers is Getronics de op een na grootste ict-werkgever in Nederland. Het ligt al enige tijd overhoop met de vakbonden over de collectieve arbeidsovereenkomst. Het concern wil normaal presterende medewerkers de komende negentien maanden niet meer dan 1,5 procent structurele loonsverhoging geven. De bonden strijden voor een minimale verhoging met 3,25 procent per oktober, bij een cao met een looptijd van een jaar.
 
Topman Kropholler weigert tot nog toe te onderhandelen met de bonden. Die organiseerden de laatste weken vergaderingen met hun leden. Afgelopen maandag mondde dat uit in de eerste demonstratie ooit bij de poorten van deze dienstverlener.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-26T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.