Europese bevolking is voor eenderde digibeet

Meer dan eenderde van de Europeanen is digibeet. Dat meldt Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, na onderzoek.

Eurostat verzamelde in 2005 van meer dan 181 duizend Europeanen tussen de 16 en 74 jaar informatie over hoe goed deze mensen met de computer omgaan. Vrouwen, ouderen, werklozen en mensen met een lage opleiding scoren slechter op dit gebied dan mannen, mensen met een baan en hoger opgeleiden, wat niet geheel verrassend is.

Denen en Zweden hebben de meeste computerkennis. Zij worden gevolgd door inwoners van Luxemburg, Duitsland en Groot-Brittannië. In landen als Italië, Griekenland, Hongarije, Cyprus en Portugal kan meer dan de helft van de bevolking als digibeet worden aangemerkt. In deze landen gaven veel respondenten aan niet over een computer te beschikken. Er is niet onderzocht hoe het met de computerkennis van de Nederlanders gesteld is.

De deelnemers moesten laten zien hoe goed zij een programma konden opstarten met een muis, of ze een bestand of folder kunnen verplaatsen en of ze informatie kunnen knippen en plakken. Verder moesten er op een spreadsheet eenvoudige berekeningen worden uitgevoerd, bestanden worden gecomprimeerd en moest een computerprogramma worden geschreven met een specifieke programmeertaal. Maar liefst 37 procent van de onderzochte Europeanen kon deze taken niet uitvoeren en is daarmee (officieel) digibeet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-22T12:14:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.