Antennes tot 5 meter bouwvergunningvrij

Voor de bouw van antenne-installaties van maximaal vijf meter hoog hoeft binnenkort geen bouwvergunning meer te worden aangevraagd.

Daartoe is gisteren een convenant ondertekend dat de voorwaarden regelt waaronder deze antenne-installaties aangebracht worden. Ondertekenaars waren het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het ministerie van Vrom, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de vijf operators van mobiele telecommunicatie.
 
In het convenant is afgesproken dat de operators samen een plaatsingsplan maken om gemeenten te informeren over locaties van bestaande en geplande antennes. Daarnaast bevat het convenant afspraken over de visuele inpasbaarheid van antennes, het instemmingsrecht van bewoners van huurwoningen en de maximaal toegestane blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden.
 
De mobiele telecomaanbieders zullen zeer tevreden zijn, want voor volgende generaties mobiele telefonie en internetdiensten - te beginnen met umts - zijn nieuwe, fijnmazige netwerken nodig. Als straks niet langer voor iedere antenne een aparte bouwvergunning moet worden aangevraagd, zal de realisatie van die netwerken een stuk sneller kunnen.
 
De vrijstelling van de bouwvergunningplicht voor antennes tot vijf meter maakt deel uit van de gewijzigde Woningwet die op 1 januari 2003 van kracht wordt. Het streven is om vooruitlopend hierop in augustus 2002 het gedeelte van de wet in te laten gaan waarin de vergunningvrijheid van antennes is geregeld. Het convenant is een uitwerking van het door de Tweede Kamer vastgestelde Nationale Antennebeleid, waarin wordt gezocht naar een evenwicht tussen de belangen op het gebied van volksgezondheid, leefmilieu, veiligheid en economische ontwikkeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hoezee, ook erg leuk voor de radio amateurs.. nu nog de vraag: mag de mast niet hoger zijn dan 5 meter of de antenne zelf??..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-28T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.