Anonimiteit op internet ver te zoeken

"In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is elke handeling op internet uiteindelijk terug te voeren tot de plaats waar contact is gezocht met internet."

Dat zei Frans Kolkman, hoofd digitale recherche Oost Nederland, tijdens de bijeenkomst 'Anonimiteit op internet' van EPN - Platform voor de Informatiesamenleving. Aan de bijeenkomst namen deskundigen van politie, bedrijfsleven, wetenschap en overheid deel. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens was vertegenwoordigd.
 
Tijdens het surfen, e-mailen, chatten, betalen en discussiëren op internet laat de gebruiker overal zijn digitale sporen na. Als je een winkel binnenstapt is er niemand die over je schouder meekijkt wat je hoelang doet om die gegevens vervolgens op te slaan voor een volgend bezoek. Online winkels doen dit wel.
 
De deskundigen kwamen tot de conclusie dat anonimiteit wenselijk is. Tegelijkertijd moeten opsporingsdiensten in staat blijven digitale sporen te achterhalen in het geval van (digitale) misdrijven. De oplossing is er al, maar wordt nauwelijks gebruikt: gecontroleerde anonimiteit. Burgers maken er weinig gebruik van, omdat het nog te ingewikkeld en te onbekend is. Hierin moet door de overheid en het bedrijfsleven meer geïnvesteerd worden, was dan ook de conclusie van de bijeenkomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Wat is de eigenlijke grondslag voor de anonimiteitswens? Klant is koning... maar bedienen van de koning vereist het onderkennen van zijn wensen. Hier ligt een voordeel voor de koning, want hij verkiest dit contact. Hoe vreemd is het dat niemand klaagt over overheid en semi-overheid, die voor ieder wissewasje een lijst stuurt met benodigde gegevens, inclusief salaris, bezit en kwalen. De echte geheimen van de koning liggen reeds in duizenden hangmapjes van in anonimiteit onge�nteresseerde instellingen (ambtenaren)...Persoonlijk had ik liever alles centraal op 1 beschermde plaats en een geheime sleutel waarmee ik mijn identiteit via dit systeem kon laten checken zonder de details bloot te geven.
Al de door ons verstrekte gegevens zijn nu eenvoudig in te voeren in een PC-netwerk, koppel hieraan de C-box (Microsoft Sharepoint) en zoek op een naam....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-01T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.