Philips zint op voorziening Vivendi-belang

Philips overweegt een voorziening te treffen, nu zijn belang in het wankele mediaconcern Vivendi snel in waarde afneemt.

Philips kreeg het 3,5 procents belang in handen toen het zijn muziekdochter Polygram verkocht aan de huidige Vivendi-dochter Seagram. Dit belang staat voor 2,3 miljard euro in de boeken, maar door de snel kelderende beurskoers van Vivendi zijn de in totaal 38,3 miljoen aandelen nu nog slechts 690 miljoen euro waard. Begin deze week daalde de koers van Vivendi met maar liefst 25 procent tot het laagste niveau in dertien jaar.
 
De oorzaak voor de koersval ligt in de onzekere toekomst van Vivendi, dat door een aantal grote acquisities kampt met een schuldenlast van 34,6 miljard euro. Bovendien is het na het rumoerige vertrek van topman Jean-Marie Messier nog niet duidelijk welke koers het concern gaat volgen. Wel is inmiddels duidelijk dat Messier wordt opgevolgd door Jean-René Fourtou, de huidige vice-voorzitter van de raad van commissarissen van het farmaceutische concern Aventis.
 
"We bekijken de situatie van dag tot dag en dit zou kunnen leiden tot een voorziening", zo verklaarde een Philips-woordvoerder tegenover het Anp. Philips heeft tot 16 juli de tijd om een eventuele regeling te treffen. Dan publiceert het elektronicaconcern namelijk zijn tweedekwartaal cijfers.
 
Overigens is de topman van Philips, Gerard Kleisterlee, benoemd in de raad van commissarissen van Vivendi. In een officiële verklaring laat Philips weten dat Kleisterlee is ingegaan op een direct verzoek van Vivendi Unisversal. "Als de op een na grootste zelfstandige aandeelhouder in Vivendi, denken we dat het in het belang van zowel het bedrijf als de aandeelhouders is dat Philips een plaats in de RvC voor zijn rekening neemt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-04T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.