'Bits en bugs' nekken huursubsidie

De automatisering van de huursubsidieverstrekking heeft in de laatste fase voor de nodige hoofdbrekens gezorgd. Door onvolledige gegevens dreigen 240 duizend huurders in de maand juli hun toelage te laat te ontvangen. Het ministerie van Vrom beweert dat uitbetaling volgens planning zal verlopen.

Het proces van huursubsidieverstrekking verliep tot voor kort nog grotendeels op papier. Drie jaar geleden besloot Vrom te starten met het project Eos om de subsidieverstrekking te automatiseren. Opzet van Eos: verhuurders, gemeenten en Belastingdienst leveren hun gegevens voortaan digitaal aan, waarna een geautomatiseerde verwerking op een snellere en directere wijze kan plaatsvinden. Huurders kunnen bijvoorbeeld kiezen of zij de subsidie giraal willen ontvangen of laten verrekenen met de huur. De nieuwe administratie zou gefaseerd over drie jaar worden ingevoerd.
 
Na de eerste twee jaar waren de gegevens van 400 duizend huurders in het door PinkRoccade voor Vrom ontwikkelde centrale automatiseringssysteem opgenomen. Dit jaar zou het systeem de aanvragen verwerken van de gehele huurderspopulatie die voor subsidie in aanmerking komt (totaal: 840 duizend). Die verdubbeling bleek een te grote aanslag op de nieuwe manier van werken. Aedes, de brancheorganisatie van woningbouwcorporaties, meldde gisteren dat de betaling voor 240 duizend huurders in de knel zou komen. Volgens een woordvoerder is het probleem ontstaan door het aanleveren van onvolledige en foutieve informatie over huurders door de Belastingdienst en een aantal gemeenten (via de GBA). Daardoor was er een hogere uitval van probleemgevallen - 240 duizend in plaats van 180 duizend - dan gepland.
 
Woordvoerder Willem Klein van Vrom beweert dat met het automatiseringssysteem van PinkRoccade niets aan de hand is. Volgens hem is er onnodige onrust ontstaan en heeft Vrom de problemen in het aanleveren van informatie voor de geplande betaaldatum van 21 juli opgelost.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-04T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.