Europese pc-markt nog niet uit het dal

De Europese pc-markt blijft in een dip, zo blijkt uit de rapportages van twee toonaangevende it-researchbureaus over het tweede kwartaal van dit jaar.

Eerder meldde IDC al dat binnen de markt voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika - de zogeheten Emea-markt - de verkoop van pc's met 2,2 procent was teruggevallen naar 8,3 miljoen verkochte eenheden. Nu meldt Gartner Dataquest dat de terugval in de Emea-regio 0,3 procent bedraagt naar 8,6 miljoen verkochte pc's. De terugval in Europa, dat voor het leeuwendeel de verkoop in de Emea-regio bepaalt, bedroeg zelfs 6 procent.
 
Voor het eerst voert Hewlett-Packard de lijst aan. Maar dit heeft als te maken met de het samengaan met Compaq, traditioneel een sterke pc-speler. Kijkend naar de Emea-markt moest ook deze nieuwe combinatie een veer laten: 12 procent minder pc's verkocht over het afgelopen kwartaal.
 
Winnaar was opnieuw Dell, dat met zijn agressieve prijspolitiek en directe verkoopsysteem steeds meer marktaandeel weet te winnen. Inmiddels is het 10,5 procent. Maar ook deze Texaanse pc-producent presenteerde minder dan verwacht. "Dell was gewend aan dubbele groeicijfers", aldus IDC-analiste Karine Paoli tegenover The Wall Street Journal.
 
Ronduit goed nieuws is er voor het Taiwanese Acer. Met zijn goedkope notebooks wist deze pc-producent de kloof te dichten met de nummer drie en vier: Fujitsu-Siemens en IBM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-18T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.