Moederbedrijf UPC hengelt Casema binnen

France Telecom krijgt 750 miljoen euro voor kabelbedrijf Casema. De Amerikaanse moeder van UPC, Liberty Media, beheerst na de overname de kabelmarkt met 3,3 miljoen aansluitingen.

Het Franse belbedrijf had al anderhalf jaar terug te kennen gegeven zijn Nederlandse kabelactiviteiten af te willen stoten. Het bedrijf is driftig op zoek naar geld om zijn schuldenlast te verlichten. Het blijft actief in Nederland via zijn internetaanbieders Wanadoo en Euronet Internet. Met Casema is afgesproken dat beiden toegang blijven houden tot de infrastructuur en klanten van het kabelbedrijf. France Telecom opereert verder nog met het mobiele belbedrijf Dutchtone en netwerkdienstverlener Equant op de Nederlandse telecommarkt.
 
Casema blijft onder eigen naam opereren aldus een woordvoerder. Wel verwacht hij dat UPC's internetdochter Chello op termijn toegang krijgt tot de aansluitingen van Casema. Het bedrijf was al begonnen om de eigen infrastructuur open te stellen voor andere internetaanbieders. De Nederlandse overheid bereidt een wet voor die het openstellen van de kabel voor alternatieve internetaanbieders verplicht stelt. De woordvoerder spreekt tegen dat dit proces door de overname zal versnellen: "Het staat los van de overname". Voor het opengooien van de kabel zijn opnieuw flinke investeringen nodig.
 
Voor de verkoop voerde het kabelbedrijf flinke reorganisaties door. Vorig jaar vertrokken driehonderd medewerkers, voornamelijk inhuurkrachten volgens Casema. Dit jaar worden 120 tot 150 van de 880 banen geschrapt. Of de overname doorgaat is nog onduidelijk. De verkoop van zes Duitse kabelbedrijven aan Liberty Media liep vorige maand spaak doordat de Duitse kartelautoriteit deze verbood. De Nederlandse mededingingsautoriteit Nma moet de overname van Casema nog goedkeuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-01T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.