Virussen worden steeds kwaadaardiger

Hoewel er deze zomer nog weinig virusuitbraken zijn gemeld, gaat de ontwikkeling ervan verder. De programma's worden kwaadaardiger.

Antivirusexperts, werkzaam bij Symantec, wijzen vooral op het gevaar dat virusschrijvers zich richten op peer-to-peer netwerken. "In dergelijke netwerken sturen mensen bestanden heen en weer, zonder er echt bij na te denken. P2P is een kweekvijver voor virussen", meent April Goostree. Hoewel het niet echt virussen zijn, zorgen JavaScript-trojans ook voor de nodige overlast. Zij verwijzen browsers naar een plek waar gebruikers blootgesteld worden aan kwaadwillende code.
 
Veel zorg bij Symantec is er over virussen die zich specifiek richten op antivirussoftware en firewalls. Een voorbeeld is de Yaha-worm die in juni veel beschermende software en firewalls onklaar maakte.
 
Er wordt in toenemende mate software geschreven die op een geïnfecteerde machine een achterdeurtje openzet, zodat kwaadwillenden op een later tijdstip de machine kunnen overnemen. Bijvoorbeeld om hem in te zetten in een gedistribueerde denial of service aanval (Ddos). Dergelijke geïnfecteerde computers heten 'soldaten' of 'zombie machines'. Soms worden honderden 'soldaten' ingezet om een server via een Ddos-aanval plat te leggen. Overigens kan een 'zombie machine' van het ene moment op het andere veranderen in een doel, afhankelijk van de luimen van de virusschrijver.
 
De experts wijzen erop dat je verder moet denken dan antivirussoftware: firewalls, authenticatie en dergelijke. "Het merendeel van de maatregelen komt neer op goed beleid", aldus Goostree.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-31T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.