Sterrenwacht heeft virtuele telescoop

Door een samenwerkingsverband tussen Global Crossing, sterrenwacht Astron en de Europese organisatie Jive ontstaat een virtuele telescoop van duizenden kilometers.

Global Crossing, dat in financiële moeilijkheden verkeert, heeft onlangs een 15-jarig contract afgesloten met Surfnet dat in Nederland een hogesnelheidsnetwerk voor hoger onderwijs exploiteert. De telecomaanbieder stelt zijn glasvezelnetwerk ter beschikking voor transport van gegevens tussen het astrologisch instituut Astron, gevestigd in Dwingeloo, en Jive: Joint Institute for Vlbi in Europe. Dit is een Europees instituut dat de radiotelescopen uit acht Europese landen met elkaar verbindt en de gegevens bewerkt. Jive is eveneens gevestigd in Dwingeloo. De Europese landen zijn Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Zweden, Spanje, Polen en Finland.
 
"We zijn er trots op te zien dat de groeiende relatie met Surfnet leidt tot opwindende projecten die de manier waarop wetenschappers met elkaar werken, veranderen, evenals de natuur van internet zoals we dat nu kennen", zegt John Legere, ceo van Global Crossing. "Wij kunnen de uitdaging aan om de onverzadigbare honger naar bandbreedte te stillen. Die is nodig om onderzoeksinstituten in staat te stellen efficiënter te werken door hun processen te stroomlijnen."
 
Door alle radiotelescopen in Europa met elkaar te verbinden, ontstaat feitelijk een virtuele telescoop met een reikwijdte van duizenden kilometers.
 
De real time koppeling tussen Astron en Jive versnelt de verwerking van gegevens in Dwingeloo en biedt eveneens economische voordelen, omdat er geen koeriers met datatapes meer heen en weer hoeven te rijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-01T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.